ГЕРБ видя възможност за една по-добра актуализация на бюджета, приета още следващата седмица. Това би могло да се случи, ако Народното събрание бъде свикано веднага извънредно и ако в него бъдат отразени забележките и коментарите на

президента, който наложи частично вето

върху Закона за бюджета в сряда. И стига някой да е склонен да си развали почивката.

В изявление навън, пред централата на партията, Томислав Дончев заяви, че решението на държавния глава е „съвършено обосновано” и ориентирано към неяснотите около исканата актуализация. Според него липсва прозрачност къде ще отиде огромна част от предвидения един милиард лева заем.

„Нека да напомня, че когато харчим държавни пари, публични пари на българските данъкоплатци, ние трябва да сме много внимателни. Три пъти по-внимателни обаче трябва да бъдем, когато харчим пари на кредит, защото тези пари се харчат от един, а се плащат от друг”, каза Дончев и допълни, че необходимите средства не са повече от 20% от предвидения допълнителен дълг.

Той каза още, че в ГЕРБ са изключително загрижени заради създалата се ситуация и затова искат извънредно заседание на НС веднага: „Аз не мога да си представя как в подобна ситуация някой може да ваканцува. И ако подобно решение не бъде взето в следващите дни, най-късно в понеделник ние задвижваме процедура – събиране на подписи, за да бъде свикан парламентът”.

Малко по-късно председателят на НС Михаил Миков обяви, че извънредно заседание на парламента ще има, но чак на 30 август, което е само два работни дни по-рано от плануваната дата за връщане на депутатите от ваканция – 4 септември.

Архив.
Снимка: БГНЕС

Тази новина накара ГЕРБ да отправи повторен призив за свикване на парламента, този път в лицето на лидера Бойко Борисов. „Отлагането на заседанието чак за 30 август е прах в очите на хората. Явно плажуването и ваканцуването са много по-важни за БСП отколкото бюджета. Но очевидно и този път управляващите предпочитат да ваканцуват, вместо да се занимават с важните за държавата и гражданите въпроси”, каза той, цитиран от пресцентъра на партията.

Борисов потвърди, че ако това не се случи, ще бъдат събрани 48 депутатски подписа, които се необходими по правилник за извънредно заседание.