Парламентарната комисия по енергетика прие на първо четене законопроекта за енергийна ефективност. Заради това, че приемането на закона се забави, срещу страната ни тече наказателна процедура, която вече е в напреднала фаза, посочи председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков подчерта, че новият законопроект е съобразен напълно с изискванията на ЕК.

Разработването на изцяло нов закон е наложено поради факта, че европейската директива въвежда коренно нов подход за насърчаване на енергийната ефективност, като внася правно обвързващи мерки, с цел да подтикне държавите-членки да насочат усилията си в по-ефективното използване на енергията на всички етапи от енергийната верига – от преобразуването на енергията, нейния пренос и разпределение до крайното й потребление.

До края на днешния ден ГЕРБ ще внесат своите предложения за промени в Закона за енергетиката между първо и второ четене, които предвиждат отпадане на преференциалните цени за енергията от възобновяеми източници поради достигане на националната цел за енергия от ВЕИ, коментира пред журналисти Делян Добрев.

Основно промените в Закона за енергетиката са насочени към промяна на състава и избора на членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Добрев каза, че има предложения от други парламентарни групи ДКЕВР да се раздели на два отделни състава с два председателя, но че ГЕРБ стои зад идеята за увеличаване на състава на комисията и за разделянето на два състава, но с един председател.

По повод публикации в медии, че се обмисля разделяне на НЕК на четири отделни дружества с цел да се намали дефицитът, Добрев каза, че с него не са били обсъждани такива идеи.