ГЕРБ предлага 20 млн. лв. от бюджета на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) за 2014 г., който е близо 50 млн. лв., да отидат в Министерството на отбраната (МО). Така частично ще бъде компенсиран намаления с около 60 млн. лв. бюджет на армията за следващата година, обясни на пресконференция бившият военен министър Аню Ангелов.

Идеята е част от законодателните промени, които ГЕРБ ще внесе между първо и второ четене в проекта за държавен бюджет за догодина. Други 30 млн. лв. от приходите на Комисията за регулиране на съобщенията също могат да отидат за "закърпване на дупките в отбраната", смятат от ГЕРБ.

По думите на Ангелов, заедно с допълнителните средства за МО, предвидени за медицинско осигуряване и обучение през следващата година, поне ще се запази процентът от БВП за отбрана на нивото от 2013 г. (1,38 на сто). „Очаквахме за 2014 г. той да е 1,5 процента, но виждаме, че управляващите са заложили намаляването му на 1,25 на сто, а през 2015 - до 1,23 на сто от БВП”, коментира бившият военен министър.

Бюджетът за отбрана за следващата година е личен политически провал на министър Ангел Найденов, подчерта депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. Това означавало, че секторът не е приоритет за днешната власт.

ГЕРБ предлагат и редакция в Кодекса за социално осигуряване. Тя предвижда, след като вече отпада изискването за възраст при пенсиониране на военнослужещи, стажът от 27 години да важи за всички лица, които са били на военна служба.

Опозицията внася и предложение коефициентите, с които се завишава базисната сума на заплатите на сержантите и офицерите от армията, да се приравнят с тези в системата на МВР.