Коалиция „ГЕРБ плюс“ няма да е работеща от тук нататък, заяви председателят на АБВ Георги Първанов по време на пресконференция.

Станахме свидетели как министър-председателят ревизира неколкократно решения, взети незнайно по какви механизми, каза Първанов и посочи обществените поръчки и избирането на председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), правото на къмпингуване, темата за втория лифт за Банско, въпросът за задължителното гласуване.

„Така коалицията не може повече да работи“, категоричен беше Първанов.

„Ние бяхме сред съавторите и предложихме този формат да е 2+2, защото държахме на лека дистанция на партии като АБВ от управлението и не възразявахме част от решенията да се вземат в по-тесния формат, но нещата се промениха“, каза той.

Първанов посочи, че се налагат решения, за които АБВ научва от медиите.

„Ние си знаем цената. Мисля, че сме направили достатъчен актив за коалицията, за да можем да поставим този въпрос“, смята той.

По думите му, коалиция „ГЕРБ плюс“ няма да е работеща „не само от гледна точка на атмосферата в коалицията, но и от гледна точка на ефективността вземаните законодателни и управленски решения“.

От АБВ ще предложат да има ясни правила за работата на Съвета за развитие на коалицията и „той да се превърне във функциониращ орган, а не в някакъв апендикс“. По думите на Първанов коалицията трябва да стане наистина ефективна, а не „всяка коза за свой крак“.

Смятаме, че работата на кабинета трябва да се подчини на голямата идея за решения, стратегии и политики по отношение на демографската криза, която от десетилетия виждаме в различни измерения“, каза още той.

„Това е тема, по която не можем да правим дребни партийни политики и няма да постигнем решения в близките години. Очакваните добри резултати ще бъдат след 20 – 30 години. Ние имаме своите идеи и те идват предимно от вицепремиера Ивайло Калфин“, посочи Първанов. По думите му, това е голямата ключова тема, по която те ще поискат среща с ръководството на ГЕРБ, но и с опозиционните партии като БСП.

Първанов каза още, че АБВ подкрепя задължителното гласуване като временна мярка, макар да има съмнения за конституционно съобразния характер на мярката. Наша идея е гражданите да имат право да гласуват и с бяла бюлетина, т.е. да изразят протестен вот срещу цялата политическа класа например, добави той.

От партията ще подкрепят повишаването на прага на преференцията за пренареждане на общинска листа. Подкрепяме идеята на ГЕРБ за един изборен район в чужбина, но възразяваме срещу правото да гласуват изтърпяващите леко наказание, каза още Първанов.