Хората са готови за смяна на десния модел на развитие на президентската институция, заяви лидерът на АБВ и президент на България (2002 – 2012 г.) Георги Първанов пред делегатите на редовната отчетно-изборна конференция на столичната организация на АБВ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Хората са узрели да бъде сменен моделът ГЕРБ и СДС. От нас зависи дали промяната ще стане с активното участие на АБВ. Трябва да помислим какъв кандидат приляга на партията. Продължавам да твърдя, че това е кампанията на кампаниите на АБВ, посочи Първанов.

Лидерът на АБВ коментира и вариантите за коалиране на предстоящия вот, както и възможностите за партньорство с различните партии, представители на левицата в България.

„Как да постигнем резултата, който искаме? Играем самостоятелно с кандидат на АБВ? Играем с тясна лява коалиция или с голяма лява коалиция – а дали това е възможно, това е друг въпрос? АБВ е широко отворена за коалиция, максимално широка лява коалиция. Ние сме за това да я има и коалицията с БСП. Има някакви хипотетични възможности това да се случи. Те обаче са твърде малко“, констатира Първанов.

„В крайна сметка може да опрем до това политическо високомерие, до тези амбиции за монопол в лявото, с която се сблъскваме вече няколко години. Проблемът на настоящото ръководството на „Позитано" 20 е, че искат да превърнат БСП в опозиция на АБВ. Не в опозиция на ГЕРБ, не в опозиция на управлението, а в опозиция на АБВ“, отбеляза Първанов. 

По време на конференцията досегашният лидер на АБВ – София Тодор Цанев беше преизбран единодушно.

Двайсет и деветгодишният политик, утвърдил се като едно от лицата на партията в столицата, е и зам.-председател на комисията по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет.

За председател на Гражданския съвет е бил избран Михаил Балабанов – филолог, бивш заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта.