Поканила съм всички политически партии, когато се обсъждат законодателни промени, както е записано и в правилата на Съвета за съдебна реформа. Те се канят без право на глас да слушат дебатите на експертите, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева преди днешното заседание на правната комисия в НС.

Захариева заяви, че е учудена, че се използва тази важна проверка, която правителството е поискало от януари и която е по препоръка на доклада на ЕК, да се използва за политически цели.

“Фактът, е че от януари сме в преговори с тази служба, която е съвсем новосъздадена – Европейската служба за подкрепа на структурни реформи. Фактът, че анализите, които искаме не са повърхностни, а напротив, са много и за първи път се правят такива анализи от тази служба", допълни тя.

 

Захариева посочи също, че е отнело много време да се уточнят и детайлизират анализите, които ще направят, както и начина, по който ще бъдат изготвени те.

 

"Идеята е да се направят от експерти, които са действащи прокурори, които познават ситуацията в България и ще могат да предоставят качествени анализи, а не повърхностни констатации", поясни тя.

Министърът заяви, че анализът на правосъдната реформа ще се прави от прокурори от страните Холандия, Германия, Испания и Великобритания.

Изпратени са им шест наказателни дела, които са поискали да погледнат.

По думите ѝ е учудващо, че точно партията, която е поискала този анализ да се извърши, е направила някакво политическо противопоставяне.

"Няма напрежение между нас и комисията. Напротив, посещението се отложи, но това е ставало и преди", коментира министърът. Решението за отлагането е взето от ЕК, а мминистър Захариева официално е научила за отмяната на посещението във вторник.

ЕК е поискала от правосъдния министър да се въздържа от коментари.

Според Захариева Европейската комисия е притеснена от големия интерес към анализа. Тя неколкократно е била помолена да не се обявяват датите, на които мисията ще пристигне.

Целта на евроинституцията е да се оставят магистратите да работят на спокойствие.