Пенсиите се вдигат от догодина - радостната новина обяви вицепремиерът Симеон Дянков.

Броени часове след това обаче Българската народна банка го обвини, че клати финансовата стабилност на държавата. Критиките не са заради плановете на кабинета да индексира пенсиите, а срещу стъпката да се инвестират парите от Сребърния фонд в български ценни книжа.

Тази сутрин правителството записа в плановете си индексация на пенсиите през 2013 г. От думите на финансовия министър стана ясно, че се връща отмененото заради финансовата криза швейцарско правило. Процентът на увеличение ще зависи наполовина от ръста на производителността на труда и наполовина от инфлацията.

Финансовият министър каза, че се надява и на допълнително увеличение на пенсиите, което обаче ще дойде в Бюджет 2013.

С какви пари обаче ще се плащат пенсиите в по-далечно бъдеще? Още от сега страната спестява за годините, когато пенсионерите ще са повече от работещите. 2 млрд. лева, главно от приватизация, вече са събрани в т.нар. Сребърен фонд. С мотив, че парите стоят на нищожна лихва в БНБ, кабинетът поиска фондът да инвестира по-изгодно - в български държавни облигации, ценни книжа и акции.

„Всички сме бъдещи пенсионери, затова решихме още в самото начало преди дискусията в Тристранката, в Министерски съвет, да го пуснем за широко обществено обсъждане,” коментира Дянков.

Въпреки разногласията, решението беше взето днес. Българската народна банка реагира остро, като разпространи писмена позиция срещу промените. Според централната банка ходът на кабинета ще доведе до намаляване на кредитния рейтинг на България, което ще вдигне лихвите за частните фирми. Цялата операция, според трезора, носи риск да бъдат загубени парите на пенсионерите. Освен това тя е изгодна за бюджета на държавата, но не и за нейните граждани.

Часове преди атаката от БНБ Симеон Дянков се аргументира, че в Европа подобни фондове инвестират средно 70 на сто от парите си точно в родни ценни книжа.

Тези 70% изглеждаха твърде високи затова ние сме предложили в проекторешението от днес да е плавно увеличението - 30% тази година, 40% следващата, така че реално не това, не следващото, а по-следващото правителство ще може да стигне до средното за ЕС,” обясни вицепремиерът.

Окончателното решението за парите от Сребърния фонд ще бъде взето в парламента.