Да бъде отложено включването на Сребърния фонд в пенсионната система, обсъдиха правителството, синдикати и работодатели. Вместо от 2018-а, парите от фонда ще започнат да отиват за пенсии 10 години по-късно - от 2028 година.

Промяната се налага заради увеличаването на пенсионната възраст, обясниха от синдикатите. Все още няма окончателно решение.

Участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество останаха на различни позиции по въпроса как да могат да се инвестират парите от Сребърния фонд.

Финансовото министерство преосмисли позицията си по въпроса с активите. Симеон Дянков и компания намаляват от 70 на 30 процента частта от парите на фонда, които ще могат да се инвестират в държавни ценни книжа. Този лимит ще расте всяка година постепенно и ще достигне 70% през 2016 г.

Експертите обаче изказаха критиките си към идеята на Дянков значителна част от капитала на фонда за гарантиране на пенсионната система да бъде изтеглен за други цели. В момента активите му са на депозит в БНБ и по данни на финансовото министерство всяка година инфлацията изяжда по 40 млн. лв. от него.

Въпреки новата позиция на министерството, част от социалните партньори останаха скептични за предлаганите промени.

Лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев обяви, че заедно с колегите си от КНСБ са поискали разширяване на броя на участниците в УС на Сребърния фонд.

„Държавата доминира изключително много. Ако искат да поемаме отговорности, трябва участието да бъде трипартидно”, каза Тренчев.

Според икономисти пък изтеглянето на парите от фонда ще доведе до срив в рейтинга на България.

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев каза след края на заседанието, че „като цяло Тристранката подкрепя промените в закона за Сребърния фонд”. Той допълни, че мнението на синдикатите за изграждането на трипартийния принцип на управление също е взето под внимание.

"Не става дума за това да се изхарчат пари, а да се инвестират пари в по-сигурни инструменти от разрешените в момента", обяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Пламен Димитров от КНСБ също каза, че има съгласие за това, че управлението на фонда до момента не е било добро.

Синдикатите подкрепят предложенията за промени,
но поставят условия - парите от фонда да останат в българската икономика, както и имитирането на специални държавни ценни книжа, които да могат да придобиват само Сребърният фонд и частните пенсионни фондове.

Пръв за възможността да се посегне на парите от фонда, гарантиращи сигурността на пенсионната система, заговори премиерът Бойко Борисов. Преди десетина дни той заяви пред bTV, че се обмисля прибягването до крайната мярка заради лошата фискална политика на предходното правителство, завещало огромни дългове на наследниците му. Тогава министър-председателят увери, че няма да се взимат повече от 20% от средствата от фонда.