Разногласия за представителството в коалицията между ДСБ и партия „Синьо единство” е причината за отказа на новата синя формация да участва в парламентарните избори на 12 май. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Маргарита Бойчева, която обясни на пресконференция, че не е постигнато съгласие начело на коалицията да застанат Надежда Нейнски и Иван Костов.

„Такова споразумение обаче не беше постигнато,” посочи Бойчева. В резултат на провалените преговори „Синьо единство” не само не се вля във вече регистрираната коалиция между ДСБ и Български демократически форум, но и оттегли собствената си регистрация от ЦИК.

Участието в парламентарните избори на 12 май за на политическа партия „Синьо единство” е равнозначно на участие в разделението на десницата. Този аргумент председателят на формацията Христо Панджуров изтъкна като мотив за оттеглената от ЦИК регистрация на „Синьо единство”.

Тъмносините обаче остават в очакване членове на „Синьо единство” да заявят желание за участие в листите им. „Листите са отворени до края на седмицата, с огромно желание очакваме да видим част от колегите като водачи,” потвърди в ефира на bTV зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев.

Димитър Иванов обаче заяви категорично, че партията няма да участва в листи на други формации. СДС отдавна не е дясна партия, СДС е машина за поръчки на ГЕРБ,” заявиха още от ръководството на "Синьо единство".

Не закъсня и реакцията на бившия лидер на СДС и съпредседател на Синята коалиция в парламента Мартин Димитров. „След като на 15 май 2012 г. СДС развали Синята коалиция, която въпреки всичко стабилно влизаше в парламента, СДС остана на 0.5% -0.6%. Подадох си оставката като председател на СДС, защото ми стана ясно, че целта вече не е влизане в парламента, а слугуване на силните на деня,” написа той в официалната си страница във Фейсбук.

Той обяснява, че е избрал социалната мрежа, за да заяви позицията си, защото не е участвал в преговорите за коалиция между ДСБ и „Синьо единство” и затова не говори пред медиите.

„Очевидно е, че трябваше да има обединение и път към нова обща партия заради демократично мислещите хора в България. Сега сме свидетели на поредното разделение, при положение, че има подписан документ за създаване на обща партия след изборите. Ако няма съгласие за коалиция, как да повярват хората, че след изборите ще има обща партия,” пита Мартин Димитров.

Според него това са поредните игри, чийто край се очертава тъжен. „За първи път се очертава да няма за кого да гласувам,” казва накрая Мартин Димитров.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС