ДПС ще изчака с вота на недоверие към кабинета. Това заяви в предаването "Лице в лице” д-р Тунчер Кърджалиев, депутат от ДПС.

"Ние казахме от трибуната на Народното събрание, че сега наблюдаваме само трейлъра. Истинският филм ще го видим, когато се разрази и влезе в сила така наречената реформа на министър Москов. Това не изключва обаче всичките парламентарни инструменти, включително и сезиране на Конституционния съд.  Ще обсъдим с други опозиционни партии и ще решим”, допълни Кърджалиев.

Попитан с какво не са съгласни, депутатът съобщи, че не приемат подхода на министър Москов за заявяване, деклариране, а след това и за представяне на реформите.

"Пилотният законопроект, Законът за здравно осигуряване например, не беше консултиран с никого, комуникация нямаше дори и в управляващата коалиция. Имам и колеги, и приятели сред управляващото мнозинство, казаха, че дори не са чули за тези неща”, каза Кърджалиев.

Според него този закон не е очакваният и не е полезен за българското здравеопазване, а решава само конюнктурни въпроси.

"Имайки предвид базовите, фундаменталните промени, които този законопроект направи, нашето здравеопазване става по-недостъпно, по-скъпо. Нашето здравеопазване става източник на корупционни и лобистки модели, а също има привилегировани хора в държавата, по аспекта здравеопазване, но и дискриминирани на база на точно тези промени”, допълни депутатът.

В аналите на българското здравеопазване министър Москов ще остане именно с разделянето на универсалния пакет на основен и допълнителен, смята Кърджалиев. Той допълни, че, ако досега сме получавали един и същ универсален пакет срещу 8% вноска, сега министърът на база на своя воля сам ще решава кои са социално-значимите заболявания и кои не са и са в допълнителния пакет.

"Тоест, ние за едни и същи вноски от 8% ще получаваме със сигурност, гарантирано, медицински услуги само, ако се разболеем от така наречените социално-значими заболявания”.