В навечерието на оставката на кабинета и предстоящите парламентарни избори, председателят на ДПС Лютви Местан пое курс към вдигане цената на подкрепата, която партията му традиционно осигурява, за да се състави правителство. Трябва да се направи уговорката, че Движението не участва в управлението единствено на ГЕРБ, но пък през целия си мандат партията на Борисов се къпеше в медийния комфорт, осигурен от изданията на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски.

В петък в парламентарните кулоари Лютви Местан коментира, че „напоследък сме свидетели на една много мила надпревара, надпревара на заклинанията кой по-силно се разграничава от ДПС, кой по-яростно ще изрече заклинанието: „Никога с ДПС”.

„Как ще ги разпознаем тези партии (които изричат заклинанието – бел.ред.)? Те изглежда нямат друг признак на идентичност, освен разграничението от ДПС. Ако беше само една партия, щяхме да кажем – това е анти-ДПС партията, но подобни заклинания чувам и отляво, и отдясно”, анализира председателят на ДПС.

Не чакаме да ни пожелаят

„Никога с ДПС” и в един миг човек би могъл да си помисли, че някой вижда ДПС в положението на една застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана. ДПС обаче не може да бъде поставено в положението на застаряваща селска мома”, заяви Местан.

Той подчерта, че ДПС знае своята стойност и своята идентичност, знае от кои ценности не може да отстъпи. Обясни, че е трета политическа сила и е либерална партия. „ДПС носи участта на всички либерални партии - те да бъдат подкрепящи партии. Така е и в България, така е и в света”, коментира Местан.

Ние пожелаваме

И продължи: „Тоест, ние сме в положение на подкрепяща партия и ви казвам, че след изборите може да е по-актуален не въпросът кой ще пожелае ДПС, а може да се окаже вярна обратната посока – кого ДПС ще реши да подкрепи с оглед интересите на България, на гражданското общество и на базовите ценности на българската демокрация”.

Виртуоз

След това Местан заяви, че „България не трябва да се връща към отречени модели на управление, към проблематични коалиции и да приемем, че и тази е проблематична – нещо, което твърдяхте година и нещо, до някаква степен съм съгласен с това, но това беше вотът на избирателите”.

По думите му страната също така няма нужда да се връща към авторитарни модели на управление.

„Въпросът не е кои политически сили влизат или формират едно управление, а каква е политиката, която биха водили.

Кафето не е с целувки

Попитан дали могат да се очакват „целувки” с Борисов, Местан коментира, че кафето не е равно на прегръдка или на целувка.

„Когато говорим за подкрепа, ние в онзи четвъртък дадохме своя принос да се ускори процесът към вярното решение на политическата ситуация”, посочи той и обясни, че „ДПС и БСП не са обречени завинаги в друг или един за друг и не са скачени съдове”.

Предложение

И още едно предложение за решаване на политическата криза дойде от ДПС – консултации следващия вторник при Михаил Миков за законодателната програма до края на мандата на 42-то НС. „Това е единственият начин в сряда, дори да има кворум, заседанието да не се превърне в безкраен низ от процедурни хватки”, обясни Местан.

На обвиненията на Бойко Борисов, че се подготвя номинацията на Сергей Станишев за еврокомисар, Местан отговори: „С мен разговори за български еврокомисар и с никого от ДПС до този ден никой не е разговарял. Аз мисля, че при президента се разбрахме и този въпрос да стои на масата на консултациите между основните политически сили в България”.