„Сега разбирам, че ще номинират Сергей Станишев за еврокомисар в следващите дни”. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Попитан откъде е получил тази информация, той отговори: „Искате ли да се обзаложим?”

„С мен разговори за български еврокомисар и с никого от ДПС до този ден никой не е разговарял. Аз мисля, че при президента се разбрахме и този въпрос да стои на масата на консултациите между основните политически сили в България”, посочи по-късно Лютви Местан.

Бъртвежи

"Изборът на български еврокомисар е правомощие изключително на българското правителство", коментира пред Дарик председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

"Бойко Борисов очевидно е над всички в тази държава и преди, и сега. Учудвам се на това ваше упорство да държите да коментирам едни брътвежи, които не почиват на никаква достоверност, а само на своеобразни слухове и клюки", отговори Мерджанов на въпросите на журналисти в парламента.

Бойкот, ама не съвсем

По-рано днес ГЕРБ бойкотира заседанието на парламента. „Аз вече два пъти участвам в разговори, където уж се разбираме всичко. На другия ден – 20 нови закона от БСП, главен секретар за следващите 5 години, съпругата на съдията от 2015 г. назначена, Сметни палати, обществени поръчки. Безпардонна работа”, констатира Борисов.

По думите му „агонията” продължава вече 1 година. „Няма система, която вече да не е разрушена. Здравна каса – половин милиард, болниците – половин милиард, митници и данъчни – на минус 800 милиона. Фонд „Земеделие” – корупция, за Министерство на земеделието – корупция”, допълни Бойко Борисов.

Според него без „Атака” това правителство не би могло да работи една година. „Съсипаха държава и в тази срамна коалиция докараха всичко дотук. Какво да направим ние? Аз не съм премиер”, добави лидерът на ГЕРБ.

Партията ще участва в консултации във вторник за законодателната програма на 42-то Народното събрание до края на мандата. Това каза пред журналисти Борисов в отговор на предложението на председателя на ДПС Лютви Местан за такива разговори между парламентарните групи.

„Управляващите блокират всякакъв консенсус с действията си и въпреки това ще отидем на консултациите, каза Борисов. Това е точно като вълка в овча кожа - говорят за консенсус, хайде пак да се съберем, и в същото време виждате какви назначения правят”, коментира той.

"Ще настояваме да се вкарат само точки, които имат действително значение за следващите два месеца. Ето сега да внесат, ако има закон за банките, такъв, какъвто БНБ предложи, ако внесат за актуализация на бюджета. Винаги съм бил против, но от това, което чувам от докторите, от Генчо Начев до Тонев, всичките са ми се обадили и казаха "фалит". Ще влезем, ще ги подкрепим", каза Борисов.