Сериозно разминаване в оценките си за представянето на „Обединение ДОСТ” на изборите показаха в студиото на „Тази сутрин” кандидат-депутатът Евгений Михайлов и журналистът Илхан Андай. Партиите на Лютви Местан и Касим Дал не успяха заедно да влязат в парламента, но победиха ДПС в Турция.

Реджеп Ердоган държи едно „трасе” от Истанбул до Норвегия, което се прекъсва само в България, коментира Андай. „Затова бяха толкова агресивни и нервни със създаването на тази партия; направиха много грешки и постигнаха много слаб резултат за големите средства, които бяха хвърлени”, посочи той.

Според него потенциалът на ДОСТ е бил сериозен, но от София към Анкара се е подавала погрешната информация, че българските турци ще подкрепят обединението. В действително „ядрото” му се оказало свързано предимно с южната ни съседка.

Снимка: bTV

Илхан Андай заяви, че спрямо изселниците е имало натиск и дезинформация, включително и с есемеси, че ДПС вече не съществува като политическа сила. Така основната маса от гласовете дошла от бюлетините от Турция, прехвърлените у нас български турци и техните роднини. След това вече идват вотът на недоволните от ДПС и това, което ДОСТ с агитация са успели да получат.

„Силното ядро на ДОСТ се оказаха мюфтиите в България, хората на издръжка, заплати към Дианета (дирекцията по вероизповеданията в Турция – б.р.) – участваха масово на кампанията, събираха хора на митингите, агитираха”, отбеляза Андай.

Според него искането за касиране на вота е като „искане за дузпа след свирен мач” и трудно ще се доказа, че 40-те хиляди гласа, които не достигат на „Обединение ДОСТ” са резултат от действията на националистическите партии и държавните институции.

„ДОСТ вероятно ще получи ново ръководство от Анкара, Орхан Исмаилов ще оглави партията, ще има много по-читави хора”, прогнозира Андай. Според него Лютви Местан „става за говорител, но носи всички пороци на Сараите”.

„Шефът на най-големия дезинформационен сайт, който работи за ДПС и Доган” – като такъв режисьорът и кандидат-депутат от ДОСТ Евгений Михайлов определи Илхан Андай. Той обвини bTV, че 33 дни започва сутрешното си предаване с „анти-ДОСТ кампания” (личните мнения на обществени личности и политици, в т.ч. и такива от ДОСТ не са част от редакционното съдържание – б.р.).

Последваха атаки към конкретни критици на политическата сила, водена от Лютви Местан – към Емил Кошлуков („няма нищо общо с онова момче от стълбите на „Александър Невски” от 1989 г.) и към д-р Николай Михайлов (който „се е превърнал в изследовател и поклонник на панславизма”).

Евгений Михайлов беше категоричен, че правата на българските турци са нарушени както при блокадата на границата, така и при вота в Турция, в хода на който трябваше лично да попълват декларации на български език вътре в секциите.

Михайлов не пожела да каже колко гласа е получил в София, като подчерта, че „целта беше да разбием този мит, че мюсюлманите трябва да бъдат сепарирани както Ахмед Доган ги сепарира преди 27 г.”. Той допълни, че при цели 12 000 гласа за ДПС в Турция не може да се говори за фаворизиране на конкретна партия от страна на официална Анкара.

Според него намеса във вътрешните работи на България е не толкова изказване на турски министър в подкрепа на ДОСТ, колкото агитацията с руски знамена и предизборните програми със заложено в тях излизане от ЕС и НАТО. Евгений Михайлов е на мнение, че „Обединение ДОСТ” е постигнало успех на предсрочните избори, макар и да е останало извън Народното събрание.