Междинният резултат към момента по българо-швейцарското споразумение за сътрудничество е, че имаме пълно договаряне по програмата в размер на 76 млн. швейцарски франка. Това заяви на брифинг вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.

Той коментира, че става дума не за техническо сътрудничество в рамките на подписаното споразумение, а за истинско партньорство, за което и двете страни са достатъчно мотивирани. „Говорим не само за трансфер на пари, а и на опит, за създаване на дългосрочни предпоставки за партньорство между институциите”, каза той.

Какво ще правим с тези пари?

Вицепремиерът по еврофондовете информира за два големи проекта по програмата в областта на околната среда и инфраструктура. Единият от които е за "Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност", с общ бюджет 23 445 998 швейцарски франка, от които 19 929 098 швейцарски франка са с швейцарска помощ.

Другият проект в същата област е "Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства" с общ бюджет 8 823 267 швейцарски франка, от които 7 499 776 швейцарски франка са швейцарска помощ.

Министерството на околната среда и водите отговаря и за двата проекта.

Дончев спомена и други по-малки проекти. Единият предвижда модернизирани трамваи за София от град Базел с общ бюджет 3 000 000 швейцарски франка, от които 2 550 000 швейцарски франка са швейцарска помощ, а другият е методическа подкрепа за развитие на "зелените" обществени поръчки в България с общ бюджет 545 000 швейцарски франка, от които 463 250 швейцарски франка са швейцарска помощ.

Дончев представи и проект за внедряване на системата за дуално обучение в България, като по него страната ни ще ползва не само средства, но и швейцарски опит.