Над 7100 българи са заявили, че ще гласуват във Великобритания, но се очакват много повече наши сънародници. За по-малко от 24 часа е организирано отварянето на допълнителни секции, предаде специалният пратеник на bTV Десислава Минчева.

След стотици телефонни обаждания са осигурени и доброволци, които ще работят във всяка една от тях. Много от помещенията, където ще гласува, се преотстъпват от българи, живеещи тук, напълно безвъзмездно.

Стотици българи ще гласуват утре в българското посолство в Лондон. Секциите са 4. Прави се възможното, за да се избегнат дълги опашки. Момичета и момчета доброволци пренасят оборудването. Премислят се възможности за улесняване и регулиране на потока от гласоподаватели.

Хора, които вече имат опит в подготовка на избори, казват, че тези са най-трудните, но са категорични също, че 53-те секции във Великобритания нямаше да са факт без помощта на доброволците.

За да се намалят опашките пред секциите, е добре сънародниците ни във Великобритания, които не са подали заявление, но ще гласуват утре, да проверят коя е най-близката секция спрямо адреса им тук и - особено важно - да избягват часовете между 12 и 14. Тогава са най-големите струпвания на гласоподаватели и има риск от дълги опашки.