Депутатите приеха правила за издигане, представяне и изслушване на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет, предаде Фокус.

До новата процедура се стигна, след като за единствения кандидат за поста Веселина Танева се получиха информации, че е замесена в съмнителни имотни сделки.

Предложенията на за нов главен съдебен инспектор се правят до Комисията по правни въпроси в писмена форма от народни представители в срок до 2 април 2014 г. включително. Предложенията се придружават с писмени мотиви и към тях се прилагат различни документи, сред които писмено съгласие на кандидата по образец, подробна автобиография и ксерокопие от диплома за завършено висше юридическо образование.

Всеки кандидат представя на Комисията по правни въпроси концепция за работата си като главен инспектор , както и декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по образец, утвърден от министъра на правосъдието.

Комисията по правни въпроси на отделно заседание, предхождащо изслушването, проверява дали предложените кандидати отговарят на изискванията за заемане на длъжността. В случай, че Комисията по правни въпроси установи, че даден кандидат не е представил всички необходими документи, той ще има 5 дни, за да коригира пропуските.

Комисията по правни въпроси изслушва само допуснатите кандидати, като вносителят на предложението представя кандидата в изложение до 2 мин. На кандидата се дава възможност да допълни данни от професионалната си биография и да представи концепция си за работа като главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет в изложение до 15 мин.

Народните представители могат да задават въпроси към кандидата, включително и такива от становищата, постъпили от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации. Времето за изложение на въпросите е до 3 мин.

На всеки кандидат се предоставя право на отговор след задаването на всички въпроси към него. Времето за отговор на всеки въпрос е до 3 мин.