Председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова е новият здравен министър, който сяда на мястото на подалия оставка д-р Стефан Константинов. Досегашният заместник на Трайчо Трайков - Делян Добревски, поема мегаминисетрството, отговарящо за икономиката, енергетиката и туризма.

След като сутринта премиерът обяви, че заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков също е депозирал оставката си, той отиде в президентвото заедно с вицепремиера Цветан Цветанов, ръководството на парламентарната група на ГЕРБ,  Десислава Атанасова, Делян Добрев и Менда Стоянова.

Последната бе сред вариантите за здравен министър, но според източници от ГЕРБ сега ще и бъде предложен директорският пост в НЗОК.

Точно преди седмица в интервю за bTV Атанасова отрече да се стреми към поста на здравния министър, защото премиерът сам избира с кого да работи в екип.

Обясни обаче, че срокът, поставен на Стефан Константинов да оправи „болните” цени на лекарствата, е недостатъчен и той няма да може да се справи за шест дни със ситуацията. Тогава тя заеви, че е нужен поне месец, за да има реално поевтиняване на лекарствата, което да бъде регулирано от нормативни документи.

Креслото на здравния министър "разболява"

Десислава Атанасова е четвъртият опит на правителството да намери успешен вариант за „горещия” стол на здравен министър. Първият избраник в кабинета „Борисов” – Божидар Нанев беше отстранен за поръчката на ваксини против грип. Това му решение го изпрати пред Темида по обвинения в престъпление по служба, които все още отлежават в прокуратурата.

След него постът беше поет от Анна-Мария Борисова, която също не успя да се задържи дълго. След като не съгласува с партийното ръководство идеята си за доплащане в болниците, тя беше сменена със Стефан Константинов.

Последният министър попадна под масирана атака от свои и чужди заради високите цени на лекарствата. Стигна се до момент, в който премиерът му даде кратък срок, в който да влезе в час. Това не се случи и Константинов внесе оставката си в кабинета на Борисов.

Тежката артилерия

Поредният здравен министър обаче даде заявка, че няма намерение да сподели съдбата на предшествениците си. "Чувствам се като тежката артилерия на ГЕРБ", заяви с нескрито самочувствие Атанасова.

Добави, че първото нещо, което ще направи е да подкрепи анкетна комисия за цените на лекарствата. Атанасова имала конкретни идеи за тяхтни идеи, а в рамките на месец потребителите трябвало да усетят намалението намалението им.

Скромно

Доста по-скромно се изказа Делян Добрев. Уточни, че снощи е научил, че неговото име се спряга за нов министър. „В първия момент бях изненадан и не знаех дали евентуално няма критика и към моята работа. Премиерът даде достатъчно ясно да се разбере, че критика към моята работа няма и достатъчно поясни мотивите за това” , така той отговори на въпроса, защо е смятал да напусне заедно с Трайков.

Новият министър каза, че решението за АЕЦ „Белене” в никакъв случай няма да се вземе на тъмно. „Позицията ми за проекта не се различава от досегашната позиция на правителството. Проблемите в енергетиката са много. Преди да бъде взето окончателно решение дали ще се строи АЕЦ "Белене" или не всички факти ще бъдат сложени на масата", каза Добрев.

На въпрос дали се чувства достатъчно подготвен за министър, той отговори: "Не знам дали има човек, който уверено да твърди, че е подготвен за министър. Това е много голяма отговорност".