Рефлексът на премиера Пламен Орешарски за светкавични рокади по постовете на държавната администрация показва желанието му за диалог с недоволните граждани, но създава риск от друга крайност. Това опасение изрази депутатът от ДПС Камен Костадинов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Въпреки поредицата от кадрови грешки с назначенията на Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране, на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и на Иван Иванов за зам.-министър на вътрешните работи, Костадинов стигна до „един отчетлив извод, че това правителство ще се съобразява с настроенията и мненията на гражданското общество”.

С уговорката, че не е „детайлно запознат със случая с Иван Иванов”, който бе назначен и веднага уволнен заради връзки със силовата групировка СИК през 1995 г., Камен Костадинов коментира, че „преди 18 г. в продължение на три месеца Иванов е бил управител на застрахователния клон на компания СИК, която в момента е компания „Булинс”.

„Не знам доколко това е укоримо. Към онзи момент може и това, с което се е занимавала компанията, да е било укоримо, след като министърът на вътрешните работи е преценил така. Нека не забравяме, че господин Бойко Борисов беше съдружник с половината от собствениците на СИК, произхожда от СИК и това не му попречи да бъде главен секретар, кмет и премиер на България,” отбеляза Камен Костадинов.

„Едва ли е правил нещо нередно, но имаше мълниеносна реакция,” констатира депутатът от ДПС.

„Платеният протест”

Костадинов за пореден път изрази тезата, че протестиращите вече седми ден пред Министерския съвет след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС на 14 юни, са организирани от политическите опоненти на правителството.

„Събират ги хора, които искат да предизвикат светкавични избори – това е искане на ГЕРБ. Не оспорвам правото на никого, дори на платените да протестират,” коментира депутатът от ДПС.

Той неглижира мащабността на протестите, на които спонтанно се събират по около 10 000 души, като обясни, че комуникационната среда вече е друга и един митинг може да се организира за няколко часа в социалната мрежа.

„Отсреща има едни хора които искат да са морални съдници и искат да има избори, докато резултатите не им харесват. Това е искането на ГЕРБ. Трябва ли да докарваме 50 000 души за два контрамитинга,” попита депутатът.

Грешките и прошките

„Няма как на правителство, което е управлявало 15 дни, ние да кажем, че сме недоволни и да искаме да се смени,” заяви още Камен Костадинов и подчерта, че кабинетът „Орешарски” е имал нужда от традиционните 100 дни кредит на доверие, защото е поправял бързо кадровите си грешки.

„Понякога се правят грешки. Съгласен съм с хората, които отправят критики, да се коригираме максимално бързо, но не приемам някой да говори от името на целия народ,” продължи Костадинов с упреците към протестиращите.

„Никъде не съм чул същностни критики към някого – нито за господин Пеевски, нито за господин Палев. Никой не ни е критикувал за професионалните качества, които имаме. ДПС има добри експерти и можещи хора, е само комплимент за нас да имаме толкова председатели на парламентарни комисии,” допълни Костадинов.

По думите му, областният управител на Благоевград Муса Палев е критикуван „само защото е мюсюлманин”. „Хората казват, че човек от ДПС не може да е управител в Пиринска Македония, или в Четвъртия революционен окръг,” негодува депутатът от ДПС.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите