Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се очаква да замине днес за Москва.

В руската столица той ще преговаря за това „Росатом” да не съди България за неустойки, след като вчера правителството реши да прекрати строителството на АЕЦ „Белене”.

Вече поръчаният от България първи реактор за Белене, ще бъде закупен и доставен в АЕЦ "Козлодуй", където да бъде монтиран в последствие като седми енергоблок.

Правителството реши да прекрати строителството на новата ядрена мощност. Вместо това на площадката в Белене ще се изгради газова централа. Официалната позиция бе обявена от премиера Бойко Борисов вчера.

Решението за спирането на строежа на АЕЦ „Белене” е било взето преди няколко месеца, стана ясно от стенограмата от вчерашното заседание на Министерски съвет.

В българската делегация в Москва ще бъдат още икономическият зам.-министър с ресор енергетика Валентин Николов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. 

Днес парламентът прие проекторешение за прекратяване строежа на АЕЦ „Белене”. 120 депутати подкрепиха предложението на кабинета, 42 се обявиха "против", а един се въздържа.