ДАНС се занимава с мандри, с производители на сирене – пълен хаос в държавата. Така лидерът БСП Сергей Станишев коментира разпоредените от премиера Борисов проверки от ДАНС И НАП по веригата от производители на млечни и месни продукти във връзка с очаквани спекулативни поскъпвания.

Такава ситуация според Станишев прави „ситуацията в страната все по-абсурдна”, тъй като вместо да се съсредоточи върху борбата с тероризма – вече не просто заплаха, а реалност на територията на България, агенцията, отговаряща за националната сигурност се занимава с фермери и търговци.

„Вместо министрите да се занимават с проблемите на държавата, премиерът Бойко Борисов разпорежда на ДАНС да се занимава с ценообразуване на хранителните стоки. От това става ясно защо на агенцията не й остава време да се занимава с тероризма”, подчерта Станишев.

Социалистът разкритикува факта, че над 800 специалисти от службите са съкратени или напуснали, като същевременно направи предложения за евентуални задачи за настоящите служители на ДАНС, след като „кабинетът не знае с какво да ги ангажира”.

„Мога да дам малко безплатни съвети с какво да се занимава ДАНС - да провери кой кога спря политиката на българската държава за подпомагане на земеделските производители, кой и кога реши рязко да се повиши самоосигуряването на хората, които работят в селското стопанство. Нека да се провери от ДАНС кой кога закри Агенцията на икономически анализи и прогнози. Познайте кой - правителството на ГЕРБ”, каза още червеният лидер и добави не без ирония: „Остава да натоварят ДАНС и с решаване на проблема с бездомните кучета, отбеляза той не без ирония”.

Сергей Станишев не призна „добрата” новина за замразяване на цените в някои от големите международни търговски вериги у нас и дори смята, че някои от тях трябва да бъдат санкционирани.

„Те са сключили споразумение за прекратяване на картелно споразумение - значи го признават и това представлява рекет върху българските производители и доставчици. По закон трябва да им е наложена глоба, но не е направено”, подчерта политикът.

По отношение на темата за референдума за „Белене”, Станишев констатира, че страните по проекта са НЕК и "Атомстройекспорт", затова няма нужда от подпис нито на Станишев, нито на Борисов.

„Виждаме паниката и страха на правителството от провеждането на референдум. Това личи от стенограмата на Министерски съвет и от поведението на Борисов и министрите му”, изтъкна лидерът на Коалиция за България.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов заяви, че в петък приключва отчитането на броя на внесените подписи за допитването в парламента. „Ще се придържаме и ще се настояваме сроковете да бъдат изпълнявани от органите”, каза Стоилов.

Референдум за или против „Белене” ще струва поне два пъти по-евтино от избори за парламент. Това заявиха от левицата, за да опровергаят твърдението на премиера Бойко Борисов, че допитването ще излезе поне 30-40 милиона лева.

Референдумът няма да е за без пари. Социалистите са съгласни, че прякото допитване ще струва 15-20 милиона. Това не е непременно зле, защото десетки хиляди българи ще заработят по 30 лева като членове на секционни комисии. Сергей Станишев даде идея откъде могат да бъдат спестени парите:

„Правителството разпилява пари всеки ден със своите безкрайни полети с правителствени вертолети и самолети. Нека намалят парите за подслушване на българските граждани. Да намалят парите на г-н Цветанов - ще има достатъчно пари за референдум.”

От сряда лидерът на БСП е в задочен спор със стенограмата от последното заседание на кабинета. В нея името Станишев се споменава 14 пъти. Освен за скъпия референдум, премиерът обвинява пред министрите си Сергей Станишев и за скъпото отчуждаването на земи за магистрали.