„Основният проблем е, че няма инвестиции, тъй като няма бизнес среда”. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов на брифинг в парламента след отхвърлянето на президентското вето върху актуализацията на Бюджет 2013.

„За съжаление, обикновеният българин в последните години живее в ситуация на стагнация и много близка до рецесия. За някои от хората рецесията вече е настъпила, особено за тези, които вече загубиха работните си места. Не можем да спекулираме с това колко по-зле може да стане, накъде може да тръгне. В момента основният проблем е, че няма инвестиции, тъй като няма бизнес среда. Тя е разрушена неколкократно. Въпросът е по-бързо да възстановим бизнес средата”, обясни министърът.

Във връзка със срещата му с президента, Чобанов каза: „На срещата домакин беше президентът и ако беше решил, щеше да даде прессъобщение от срещата. Срещата беше на четири очи и за мен основният фокус на разговора беше актуализацията на бюджета”.

На въпрос дали ще изнесе списък с хора, които имат сделки с офшорни компании Чобанов заяви: „Не бих могъл да знам кога би могло да се получи тази информация. Тя минава през НАП, до която теоретично бих могъл да имам достъп, а нямам достъп, тъй като представлява данъчна тайна. Там информация за плащане на данъци и т.н., но тя е данъчна тайна и дори аз не съм я виждал”.