Председателят на парламента Цецка Цачева от ГЕРБ е възстановила на работа отстранения главен секретар на законодателния орган Иван Славчов, научи bTV. Малко по-късно през деня и самата Цачева потвърди пред bTV за назначението.

Кадровото решение на Цачева идва на фона на глобата, наложена на Славчов от Сметната палата, заради нагласения търг за доставка на депутатски автомобили.

В репортаж на bTV  разказахме, че в края на 2012 година Народното събрание купува поредната доза луксозни лимузини, които возят  депутатите. Критериите за търга обаче са толкова специфични, че сякаш е писан по мярка за определена марка автомобили. Съмнителната поръчка дава повод на Сметната палата да глоби с 3000 лева Иван Славчов.

 Назначенията и уволненията в администрацията на парламента станаха повод за словесна престрелка между Цецка Цачева и Михаил Миков, който председателстваше 42-ото Народно събрание.

"Научих, че г-жа Цецка Цачева е инициирала уволнението на повече от 30 човека от администрацията на Народното събрание. Единственият критерий, по който са подбирани уволнените, е фактът, че тези служители са постъпили на работна през последната година и половина", посочи Миков в края на миналата седмица.

Ден след това Цачева отхвърли обвиненията, че има чистка в парламента. "Зад твърдението, че в Народното събрание се извършват масови уволнения се крият следните факти. 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание".

Тя се възмути, че тези назначения са направени във време, когато е ясно, че мандатът на НС ще бъде предсрочно прекратен и посочи, че  при освобождаването им ще вземат обезщетения.