Опитите мнозинството да вкара опозицията отново в парламента преминаха от преки призиви чрез обвинения за „разклатеното положение” към косвени покани чрез намерения за диалогичност.

Социалистите са готови да откликнат на заявката за разговор на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да започнат да водят диалог. Това обяви председателят на БСП Сергей Станишев във вторник, като постави обща локация за „поставяна на масата на преговорите” – Народното събрание. За „червените” нямало значение дали това ще е зала „Изток” или зала „Запад”.

„Няма как да подмина заявената готовност за преговори от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Г-н Борисов заявява, че е готов за диалог с всички големи политически сили – диалог трябва да се води. За нас е важното този диалог да е добре структуриран. Естественото място за този диалог е Народното събрание”, каза Станишев.

"Имаме едно единствено очакване от ГЕРБ – да си заемат мястото в българския парламент. Ние се намираме в парламентарна република, това е най-голямата парламентарна група. С една парламентарна сила не смятам, че някакви срещи, неформални или някъде другаде извън българския парламент е нещо нормално”, допълни "червеният" лидер.

Ден по-рано и лидерът на ДПС Лютви Местан „прикани” към парламента групата на ГЕРБ, като изрази същото мнение – движението ще разговаря, но само в границите на Народното събрание.

Национално съгласие

"Има теми, по които трябва да се търси задължително национално съгласие. Тези теми са както вътрешни, политически, икономически, така и външни, свързани с членството ни в ЕС, усвояване на еврофондове и предстоящите разговори за следващата финансова рамка", продължи Станишев.

"По тези важни теми има поле за съгласие, започвайки от това каква реформа в отношенията между държавните институции и икономическите субекти, държавните институции и гражданското общество трябва да бъде направено. Това е очакване на цялото българско общество – и на избирателите на БСП, и на избирателите на ГЕРБ, и на ДПС, и на "Атака", и на извънпарламентарните политически партии", допълни той, признавайки, че има голямо недоверие към политическата система като цяло.

В подобен тон той продължи линията на атака срещи Росен Плевнелиев: "Президентът загуби позицията на медиатор, на обединител на нацията. Той чува една част от гражданите много добре, в много голяма степен изразява техните виждания, а понякога насочва техните виждания и действия със своя подкрепа, но проявява глухота към друга част от гражданите. Това ясно пролича от социологическите проучвания. Това е нашата позиция"

Нова програма

Станишев днес направи и още едно обявление - в много кратки срокове правителството ще представи програма, която да отразява важните и реални проблеми на обществото.

В момента ние обсъждаме нещата свързани с цените за основни хранителни продукти, съобщи Станишев. Той подчерта като важна тема и европейските приоритети, а именно – как да се избегне загубата на няколкостотин милиона, за които има опасност за редица програми.

По темата с актуализацията на бюджета Станишев заяви, че е "необходимост за държавата" и преповтори обяснението на финансовото министерство за мотивите.