Искане за обявяване на противоконституционност на указа, с който държавният глава Росен Плевнелиев назначи състава на Централната избирателна комисия е внесен официално в Конституционния съд. Искът е подписан от 117 народни представители от БСП и ДПС.

Новината бе съобщена от Мая Манолова в кулоарите на Народното събрание. "В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите", обясни зам.-председателят на парламента.

Според управляващото мнозинство Плевнелиев е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, което е погазил принципа на правовата държава. Със своя указ държавният глава вменява на НС критерии за избор на ръководството на ЦИК, които не са записани в кодекса, като по този начин, според Манолова, той се е изявил като законодател и е нарушил и принципа на разделение на властите.

От изказването на Росен Плевнелиев от вторник е станало ясно, че той напълно разбира онова, което законът му налага, допълни Манолова. "То не му харесва и той не го спазва, защото според него не дава достатъчно членове на неговата партия - ГЕРБ", добави тя и бе категорична, че с изказването си Плевнелиев сам е признал, че смята балансите в ЦИК за нарушени и поради тази причина си позволява да даде на ГЕРБ един член повече.

Мая Манолова си позволи да напомни на държавният глава, че обсъждането на новия Изборен кодекс е започнало още в края на юни, при това при безпрецедентно прозрачен начин. В обсъждането са се включили множество организации, граждани и експерти. "Къде бяха президентът и неговите съветници по време на това обсъждане? Той можеше да сподели идеите си с гражданите", подчерта още заместничката на Михаил Миков.

Зам.-председателят на Народното събрание коментира и "параноята, че в един от първите варианти на кодекс са предвидени предсрочни избори". Според нея с един Изборен кодекс не могат да се предизвикат предсрочни избори, но с действията си президентът върви към подобен сценарий.

Самият Плевнелиев коментира в Брюксел, че никой друг президент не е бил бойкотиран колкото него и за това покзателни били визитите му в Китай и Катар, където не го продружил нито един министър.