В най-лошия случай по всички програми ще имаме 95-96 на сто усреднено усвояване на еврофондовете в България, което я поставя на второ място в Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов, по време на пресконференция в Държавен фонд "Земеделие", посветена на резултатите от усвояването на европейските земеделски фондове през изминалия програмен период 2007-2013 г.

"Над 2 млрд. и 850 млн. лева тази година сме събрали повече от миналата - от контрабандисти, олигарси и знайни и незнайни герои", каза Борисов, цитиран от БТА. Благодарение на това по думите му във всички системи са дадени огромни пари, за да се получи големият ръст в икономиката и да се съживят цели сектори.

Борисов уточни, че за 2015 г. за заплати за учители са дадени близо 330 млн. лева. Близо 50 млн. лв. - на правосъдната система, допълнителни пари. За реконструкцията на старите магистрали - 100 млн. лева, 107 млн. за тютюнопроизводителите. Всяка Коледа, Нова година и Великден по над 50 млн. лева бонуси са раздавани на пенсионерите, изтъкна премиерът.

В рамките на един такъв период над 153 млн. лв. повече са дадени за пенсии от събраното от контрабандистите, каза Борисов.

Той поздрави ръководството на фонда за стриктните финансови корекции, защото институцията се наблюдава не само отвътре, но и от Брюксел. Трябва да бъдете безмилостни, призова премиерът. "Общините вече направиха екипи и знаят, че не могат да минат по другия начин. Държавата, като администратор, е вече доста силна", обобщи Борисов.

Постигнатото от фонд "Земеделие" усвояване на 99 на сто от европейските средства за първия програмен период 2007-2014 г. Борисов определи като фантастичен.

"Успяхме да запазим фонда от огромните политически апетити за смени и пренареждане и това, което направихте като експерти, е изключително добро за българското земеделие, за което заслужавате да бъдете поздравени", каза премиерът. Това са над 3 млрд. и 300 млн. лева отишли от най-малките до най-големите производители, в общините, в селските райони, в благосъстоянието на хората, добави той.

По думите му с тези големи плащания са се увеличи и влоговете в банките, с над 350 млн. през последния месец. "Колкото повече са разплащанията по програмите, толкова повече се увеличават влоговете във фирми, в граждани, в банките - които минаха 87 млрд. лева", коментира премиерът.