„Селянчето от Банкя, което пак дойде да изтегли каруцата” – така се самоопредели премиерът Бойко Борисов в словото си пред младежите от партията ГЕРБ, които се събраха на Зимен университет в Сандански.

Той сравни идването на ГЕРБ на власт с това на радикално лявата СИРИЗА в Гърция, въпреки дълбоките контекстуални различия, идейни ориентации и платформи на двете партии, в които обаче Борисов не задълба. „Ние дойдохме да строим, да градим, има разлика между светлото бъдеще и хубавото настояще”, посочи той и припомни твърдата си подкрепа за финансовия министър в първия си кабинет Симеон Дянков, въпреки непопулярните му икономически мерки.

„След него държавата се срина, хайде пак да дойде селянчето от Банкя и изтегли каруцата”, допълни Борисов.

Той продължи в метафоричен стил, като сравни българската енергетика с „крастава жаба, сложена в тенджера с вода върху котлона”. „Тя жабата ще кряка, докато умре, без да разбере”, коментира той, имайки предвид системното източване и унищожаване на системата.

Заемът

Вече събудил спомена за „шегата” от партийния форум на жените от ГЕРБ преди месец, когато Борисов първо обяви, че партията може „да се напъне” за жена президент, а после отклони идеята с извинението „Зала пълна с жени, какво да им кажеш?”, този път премиерът настоя да бъде поставен и неговия лик на „банкнотата от 16 млрд. лв.”. „Обидиха ме, че сложиха само Влади Горанов на банкнотата от 16 млрд. лв., а мене не”, посочи той, заговаряйки за спорния нов заем, чието гласуване в парламента бе отложено заради дълбоки противоречия с опозицията, а и с партньорите в коалицията.

„Регионът е тежък, вижте какво става с Гърция, аз не съм оптимист, външният й дълг е 60%, но има и такива със 100%", каза Борисов. Според него, при предишното управление на ГЕРБ България спазвала финансовата дисциплина, но дошъл „метежът, който свалил кабинета от власт”.

„Вземаме заем от 16 милиарда, но 12 са старите задължения. Ако не ги платим, България се срива”, каза Борисов и допълни, че от година и половина предупреждавали, че „експериментът Орешарски” ще срине държавата.

„Парите ни трябват - дадохме 50 милиона за коледни надбавки, хората го приеха добре. Идва и Великден, ще има пак надбавки, ето ви 100 милиона”, поясни Борисов.

Той обаче призна тези мерки за популистки, като ги сравни с новия заем. „Коалиционните партньори имат право заради това, че финансовият министър Владислав Горанов не им е обяснил. Не знам какво има да обясняваме, те знаят, че това е плащане по стар дълг и за по-ниски лихви през следващите три години, доказваме, че имаме хоризонт да работим три години”, настоя Борисов, повтаряйки тезата на ГЕРБ от последната седмица. „Интересно е да кажеш, че ГЕРБ взема 16 милиарда заем. Има трудни решения, които не са популистки”, настоя премиерът.

Пубертет и зрялост в политиката

Словото на Бойко Борисов пред младежите от ГЕРБ не мина без партийна реторика. „Братя и сестри, на такива форуми много е важно да се прави разлика между партията и управлението на държавата. Партията е вечна, тя е която държи и произвежда”, каза премиерът Бойко Борисов. „ГЕРБ мина през пубертета, днес имаме една зряла партия”, продължи той.

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Румен Петков: АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов
  • Миков зове Плевнелиев за вето на ратификацията на новия заем
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем