Енергийната система на България е в колапс, а през ноември-декември ще се появят и проблеми с доставките на газ. Тази мрачна прогноза направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Дарик.

"Похарчени са всички пари от заемите, които взеха предишното правителство и "Булгаргаз" няма пари, за да си купи газ. Чирен също трябва да се напълни, за да може при криза, да имаме газ", каза Борисов.

По повод кризата в Украйна и санкциите срещу Русия Борисов заяви, че България търпи огромни загуби на всички нива.

"Аз съм убеден, че когато има такива загуби, трябва да бъдат компенсирани държавите, които търпят загуби заради тези санкции. Ако има санкции, трябва да има компенсации. На час по лъжичка санкции не вършат работа. Нашата позиция на срещата днес на Европейската народна партия ще бъде да се прекрати инвазията на Русия и да се седне на масата на преговорите, за да се реши проблемът с Украйна час по-скоро. От тази война там всички са губещи", коментира Бойко Борисов.

В същото време, той подчерта, че Русия не е заплаха за България. Бившият премиер подкрепи заместника си Цветан Цветанов, който разкритикува представената за кратко визия на служебното правителство за отбраната, където се отделя внимание на информационната война, водена от Москва.

Служебното правителство трябва да се съсредоточи да направи изборите честни и да остави стратегията за 2020 г. на тези, които народът ще определи да управлява, допълни Борисов.

Той намекна, че предишните управляващи са похабили шансовете на Кристалина Георгиева да стане върховен представител на ЕС за външната политика: „Постовете в ЕС вече са разпределени и ние изпуснахме златно време да настояваме за по-добър пост за България, но нека не предизвестяваме. Ние ще настояваме Кристалина Георгиева да поеме добър ресор”.

"Когато се избират подобни постове се гледа личностната характеристика, качества", каза Борисов. Той обеща, че при управление на ГЕРБ, ще бъде подкрепена Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.