Няма да допуснем да се срине авиацията, увери премиерът Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че няма нито една тема, по която Министерството на отбраната да не е срещнало подкрепа. Премиерът допълни, че вчера се е видял с министъра на отбраната Николай Ненчев, за да го информира за разговора му с командващия авиацията генерал Румен Радев, който вчера хвърли оставка, но я оттегли след среща с премиера.

Борисов се обърна също към политическите си опоненти с въпроса защо не са подменили самолетите, докато са били на власт.

„Много е лесно да се иска оставка, но с цялото ми уважение към опозицията - 20 години бяха на власт, но защо не подмениха самолетите, защо не ги ремонтираха, защо не купиха нова ескадрила", попита Борисов.

„Помните ли при тройната коалиция се отчитаха по 5–6 млрд. излишък на края на годината? Защо тогава от БСП не смениха авиацията, не строиха магистрали и пречиствателни станции, болници? Да бяха подменили авиацията. Изведнъж в нашето управление за пореден път се пада да изправяме нещо, което се е сринало”, подчерта Борисов.

Винаги ще държим да имаме изтребителна авиация, макар че 7 държави в ЕС нямат, въпреки че са далеч по-добре в икономическо отношение от нас, посочи той.

"Усещането на българина, че ако нямаме изтребители във въздуха, е нещо лошо, ще напрегна бюджета до дупка и ще реша и този въпрос, както всички останали", заяви премиерът Борисов.

В отговор на въпрос кога българските власти ще излязат с официална позиция за ударите на Русия над Сирия, Борисов каза, че "докато САЩ не се разберат с Русия за Сирия, всички останали държави, каквито и позиции да имат, няма никакво значение".

Нашата позиция винаги е била една и съща - с дипломатически и с мирни средства да се реши политическият въпрос в Сирия.

Премиерът очаква ударите над Сирия да засилят бежанската вълна, тъй като "ще подгонят още хора".

Министър-председателят присъства на откриването на обновената Клиника по педиатрия към Александровската болница.

Имаме ангажименти, нямаме пари

Имаме ангажименти към НАТО, които трябва да следваме, и военният бюджет ще бъде вдигнат, коментира министърът на финансите Владислав Горанов в кулоарите на парламента, предаде БТА.

"Не е сигурно дали ще можем да постигнем това, което се иска от нашите партньори, но посоката ще бъде такава", посочи министърът и припомни, че дискусията за бюджета тепърва предстои.

"Не съм сигурен, че ще решим казуса с изтребителите по начина, в който се представя като стратегия за осигуряване на над милиард, необходим за чисто нови изтребители", коментира Горанов в отговор на въпрос.

Той посочи, че тази сума е твърде голяма и трябва задълбочен дебат в правителството, като едва ли догодина ще бъде осигурен такъв ресурс.

"Ако попитаме хората дали някои социални проблеми трябва да се решат, или да се купят нови изтребители, не знам кой ще е правилният отговор", допълни той. Горанов отбеляза още, че сме в много напреднал етап за подписване на споразумение за ремонт на съществуващата такава техника.

Той каза, че вече се водят консултациите по Бюджет 2016 с парламентарните групи в рамките на мнозинството, което подкрепя правителството.

Договорът за ремонт на МиГ-овете

Договорът за ремонт на българските изтребители "МиГ-29" в Полша е бил парафиран вчера, твърди депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.
Той посочи, че има информация за това, включително и от официални полски източници.

Предстои Министерският съвет /МС/ на следващото си заседание в сряда да упълномощи министъра да си положи подписа, каза Караджов пред журналисти в парламента.

Ако има подписан някакъв предварителен договор за ремонт на изтребителите МиГ-29 в Полша, той има единствено и само някакво политическо значение, политическа стойност, коментира на свой ред заместник-председателят на ПГ на "БСП лява България" Атанас Мерджанов.

"Такъв договор няма нито правна, нито търговска стойност, защото, ако търговското дружество в Полша има някакви договорни отношения с производителя на МиГ-29 в Руската федерация, то този договор е за ограничен лиценз - за ремонт само на полските изтребители МиГ-29. Така че полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтира самолети МиГ-29 от друга страна", каза Атанас Мерджанов.

По думите му, ако МС даде мандат на министър Ненчев да подпише окончателно договора за ремонт на МиГ-овете, българската страна ще влезе в много тежка съдебна сага.

В очакване на развитие на скандала с авиацията

Днес се очаква развитие по скандала с бойната ни авиация. Парламентарата комисия по отбрана ще търси спасение за Военно-въздушните сили на изнесено заседание в базата в Граф Игнатиево, а военният министър Николай Ненчев е поканен в Народното събрание от Реформаторския блок.

БСП и „Атака” вече поискаха оставката на Ненчев заради неспособността България сама да охранява въздушните си граници, а шефът на ВВС вчера първо подаде, а после оттегли оставката си.