Преди година и половина, когато бях премиер, за Румъния имаше на всеки шест месеца мониторингов доклад, а за България на година и половина. Румънците ни догонваха и ние искахме да бъдем отделени от тях за Шенген. Сега какво се случи – да ни дават Румъния за пример. Това коментира от Варна премиерът Бойко Борисов.

Това отговори на въпрос за приемането на националната стратегия за борбата с корупцията. „Гарантирам ви, че след няколко месеца те отново ще бъдат зад нас”, подчерта Борисов.

За двата законопроекта за съдебната реформа той допълни, че е мислил, че ще бъдат дори четири. „Аз отговарям пряко за правителството и гарантирам, че то работи в изключителен синхрон, комфорт, взаимоуважение, разбирателство, толерантност и дисциплина”, подчерта той.

„Ние сме перфектен екип и ни е радостно да се видим, не го правим по принуда. Парламента е друга работа. В тази сложна коалиция, която беше създадена, трудно ще има нужда от баланс, особено преди местните избори, където всяка партия ще си гони своите цели. Ние решихме министрите, включително и аз, да не участваме в предизборната кампания”, каза още Борисов.

„Аз агитирам за ГЕРБ, министър Москов за ДСБ, но сега само със свършената работа - всяка една партия иска да покаже, че при нея са най-добрите експерти и в един момент става конкуренция и в парламентарните групи, кой ще доминира в Парламента и тук говорим чисто партийно”, допълни премиерът.

С министър Христо Иванов работим всеки ден след работно време по въпроса за законопроекта за съдебна реформа, каза още премиерът и допълни, че близо 40 човека е цялата група, която работи по тези проблеми.

„Исках всичко да стане по-бързо и ви гарантирам, че до седмица министър Иванов ще вкара законопроекта в Народното събрание. Ние сме парламентарна република и депутатите са нашите работодатели и се надяваме те бързо да приемат Закона”, допълни още Бойко Борисов.

Магистрала + болничен туризъм = връщане на стария блясък

Гарантирам ви, че до две години Варна ще възвърне стария си блясък, заяви премиерът по време на откриването на нов онкологичен и лъчетерапевтичен център.

Той допълни, че това ще стане с построяването на автомагистрала „Хемус”, с основното преасфалтиране на основните булеварди и подобряване на градската среда. Борисов посочи, че за това ще спомогне и подобряването на материално-техническата база на болниците в града, което ще доведе допълнително пациенти от Чужбина – Румъния, Молдова и Украйна.

„Хората, които ще идват в тази болница се нуждаят на първо място от божията помощ за тези коварни онкологични болести. Години наред се вкарваха изотопи от чужбина, половината от тях се разпадаха и не можеха да се използват. Много хора ходиха да се лекуват най-вече в Турция на непосилни цени”, каза още премиерът Борисов.