България може да бъде врата за виетнамския експорт към Европейския съюз и за целта страната ни е готова да предостави необходимата логистична инфраструктура - Черноморските и Дунавските пристанища и българските индустриални зони. По същия начин разчитаме Виетнам да бъде вход за България и за ЕС към Азия. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за Националното радио "Гласът на Виетнам", излъчено в навечерието на държавното му посещение в азиатската страна, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

Съвместна декларация за стратегическо партньорство между България и Виетнам ще бъде обявена по време на посещението на президента Росен Плевнелиев. Очаква се тя да допринесе за задълбочаване на сътрудничеството в приоритетни сектори като икономика, образование, земеделие.

"Имаме да работим много и в сферата на отбранителната индустрия, където също ще има важни преговори и се надяваме и на подписани сделки и резултати", отбелязва президентът пред виетнамската медия.

В областта на образованието държавният глава заявява и желанието да бъде подписано двустранно споразумение, което да даде възможност за обмен на повече студенти. В Софийския университет и във Виетнамския университет за социални и хуманитарни науки вече съществуват програми за изучаване, съответно на виетнамски език и на български език.