„Имаме данни, че на 19 февруари шпиц команди ще бъдат в София, за да предизвикат метеж, който ще има за цел да опорочи нашето шествие от паметника на Цар Освободител до паметника на Васил Левски”. Това каза на пресконференция лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

„Отсега предупреждаваме вътрешния министър за данните, които имаме. Ако не реагира, може би ще трябва да отидем до МВР да го изнесем оттам, защото той показва, че е съучастник на вандалщината, а не пазител на реда”, заяви Сидеров.

Националистът сподели, че силно се замисля дали да остане начело на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. „Почвам да се съмнявам в смисъла на съществуване на такава комисия, която всъщност не може да направи нищо, ръцете й са вързани. Нито една институция, граждани, политици, когато бъдат поканени, не идват, нищо не се случва. Превръща се в куха форма, след което силно се замислям дали въобще да съм начело на тази комисия или да се оттегля”, заяви Сидеров.

Лидерът на „Атака” не пропусна да коментира и погромът на Джумая джамия в Пловдив по повод делото за карловската Куршум джамия, което се гледа от Пловдивския апелативен съд. „Очакваме обяснението на МВР и прокуратурата защо са бездействали срещу тази вандалщина. Надявам се на отговор от вътрешния министър защо негови служители са бездействали днес. Защо прокуратурата не се намеси, защо не се самосезира? Ще изпратим кадри и в прокуратурата, и в МВР”, зарече се Сидеров.

С грижа за полицията, с която неведнъж е влизал в сблъсъци, „златният пръст” в НС се възмути, че сехвърлят камъни срещу униформените, които си стояли и търпеливо ги понасяли. „Министър Йовчев дължи обяснение пред обществото защо неговите служители стоят безучастно и наблюдават варварство, вандализъм, побой, трошене на имущество”, посочи Сидеров.

По думите му целият протест се опорочава и тези, които са протестирали, ще бъдат представени като варвари. Според Сидеров провокациите са платени, а зад тях „стоят кръгове, които плащаха вандалщините в центъра на София през лятото. Твърдим, че това са кръгове, свързани с ГЕРБ и с Борисов”.

На пресконференцията бяха показани снимки и кадри, от които се вижда нападението над Михаил Михайлов - общински председател на „Атака” в Стара Загора.

Бившият функционер на партията Павел Чернев днес е бил забелязан в Пловдив заедно с футболните агитки, каза пък заместникът на Сидеров – Десислав Чуколов.

„Същият Павел Чернев, който претендира да е патриот, днес е бил забелязан в Пловдив с тези агитки. Този Павел Чернев, който не крие близостта си с Бойко Борисов, има други интересни снимки”, заяви депутатът от „Атака”.

Чуколов показа снимка на Павел Чернев с Ефрем Моллов - председател на партия ПОМАК. „Тази мила среща е по време на предизборната кампания миналата година, когато един друг „пишман патриот от Националния фонд за спасение на Бойко” Слави Бинев издига това лице Ефрем Моллов за водач на листата си в Смолян. Чернев на компанията на Бинев в Смолян в присъствието на основателя на партия ПОМАК Ефрем Моллов – този патриот има ли място днес на тези протести в Пловдив или отиде да ги опорочи. Подкрепяме гражданския протест днес пред джамията, но той беше опорочен от такива хора”, заяви Чуколов.

„Категорично осъждам всички прояви на агресия и вандализъм спрямо всички религиозни храмове в страната. Подобни действия са недопустими за страна-членка на Европейския съюз. Винаги съм казвал, че когато някой иска да изрази протеста си, може да го направи по всички начини, позволени от закона”. Това написа по-късно в петък във фейсбук профила си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.