КТБ трябва да бъде оставена да фалира, а ръководство на БНБ - да подаде оставка, настояват от партия „Зелените" в декларация, цитирана от БТА.

„Вчера с унищожителна сила стана очевидна практическата липса на банков надзор в България през последните години Заради това, усилията на БНБ и на политиците на статуквото са насочени да заметат следите от политическо покровителство над, меко казано, незаконната дейност на ръководството на КТБ. Стана ясно и, че целта им е чрез прокарването на законова поправка „за спасяването на Вежди Рашидов", да натоварят всички български данъкоплатци с милиарди левове под формата на държавен дълг”, пише в декларацията на партията.

„Искаме да подчертаем, че бомбата КТБ само избухна през последните седмици, но фитилът й беше подпален по време на предишните две редовни правителства, които финансираха КТБ с парите на държавните компании и те бяха раздавани като кредити на свързани с ръководството на банката лица”, посочват още от партията.

„Зелените" настояват за решаване на сегашната криза и своевременно предотвратяване на бъдещи кризи, като КТБ да бъде оставена да фалира и само гражданите с депозити до 100 000 евро да бъдат изцяло обезщетени.

Партията иска още одит на други съмнителни институции в банковия сектор за нередовно отпуснати кредити, които нарича „гнили ябълки”. „Зелените” искат оставката на цялото ръководство на БНБ, както направи вчера и „Протестна мрежа”, и на тяхно място да бъдат назначени експерти след консултации с ЕЦБ. България незабавно да поиска присъединяване към Европейския банков съюз е другото искане на „Зелените”, такова отправиха и от Реформаторския блок.

„Зелените” считаме, че в това време на силно разклатено доверие в институциите, на пиедестал трябва да бъде поставена единствено законността и приемането на закони, както се твърди в документа, в услуга на определени лица е неморално и необосновано и би довело само до задълбочаване кризата на държавността”, посочват от партията.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”