АБВ ще се регистрира самостоятелно в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местните избори наесен. Това е решила ръководството на формацията, съобщи в Кюстендил зам. председателят Румен Петков, цитиран от БТА.

Водим активен диалог с партиите от формата Политическа коалиция "АБВ", с която участвахме на евроизборите и на парламентарните избори, каза Петков и уточни, че неговото разбиране е, че в много голяма част от територията на страната ще участват заедно в кампанията.

"За нас е необясним стремежът на ръководството на БСП да гарантират изборна самота на своите кандидати за кметове. Не е нормално да виждаш, че партията е в тежко положение и да не търсиш активен диалог. Това издава една неспособност да се води обществен дебат по значимите за България и обществото теми. Издава една неспособност да водиш ефективна комуникация, подчинена на интереса на обществото", каза Румен Петков (в началото на годината лидерът на АБВ Георги Първанов предложи на БСП съвместно участие на местните избори).

Петков обяви,, че АБВ вече има номинирани десет кметове на общини. Амбицията е до средата на месец юли да се приключи с номинациите на кметове на населени места, след което действията ще бъдат съсредоточени върху номинациите на кметове на общини.

АБВ ще внесе предложение за конкретизация на въпроса за мажоритарния избор на част от народните представители в предстоящия референдум. "Този въпрос е до такава степен неопределен, че може по същество да дискредитира пряката демокрация. Президентът Плевнелиев трябва ясно да каже, ако се провали референдума, какво прави. Моето разбиране, не ангажирам партия АБВ, че ако референдумът се провали, той трябва да си подаде оставката, това изисква политическият морал", заяви още Румен Петков.