Актуализацията на бюджета за тази година стана повод за скандал в мнозинството и ултиматум на АБВ, които заплашват, че ще минат в опозиция. Според хората на Георги Първанов, техните корекции на бюджета в социалната сфера не се приемат, докато се правят „коледни подаръци” на други партии в по-маловажни сфери.

Мариана Тодорова обясни, че лявата формация е поискала увеличаването на средствата по Национален план за действие за увеличаване на заетостта, които са замразени от 2010 г. АБВ са поискали 16 млн.лв. за социалното министерство за увеличаване на заплатите на работещите в Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане и 17 млн. лв. за хората с увреждания.

От ГЕРБ се опитаха да тушират напрежението със совалки в кулоарите.

„Проведох кратък разговор с Георги Първанов и Румен Петков, запазваме конструктивния диалог. Смятам, че по този начин ще сме много по-полезни за парламента и държавата”, каза председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Бюджетът, който днес се гласува в пленарна зала, е възможният бюджет. Разбира се, че някои от предложенията ще останат без покритие. Ние от ПГ на ГЕРБ също направихме някои предложения, които са отхвърлени от Комисията от бюджет и финанси”, посочи още бившият силов министър.

По думите му кабинетът Борисов има достатъчна политическа подкрепа в парламента: "Знаете, че конструкцията на днешното правителство и на парламентарното мнозинство е такава, че то винаги е под напрежение".

По-късно през деня министърът на финансите Владислав Горанов  коментира, че социалната политика на е подценена и коалицията не е застрашена. Горанов даде да се разбере, че ако в хода на изпълнението на бюджета за догодина се наложат допълнителни средства за социалната политика, те ще бъдат осигурени чрез резервите във финансовия план.

Пето колело

„Не смятаме да играем ролята на пето колело в тази четворна коалиция”, заяви президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов. Лидерът на АБВ бе категоричен, че парламентарната група не е направила популистки предложения и визира проблемите, свързани с демографската политика, с безработицата, проблемите с хората с увреждания.

Той заяви, че подкрепата до сега за държавния бюджет и приемането му на първо четене трябва да се тълкува като един стремеж да се запази стабилността на управлението.

„В обстановка на липса на сериозен диалог ние усещаме едно високомерие от страна на партията мандатоносител. Имам усещането, че силният резултат на ГЕРБ на местните избори им е повишил самочувствието прекалено “, коментира лидерът на АБВ.

Ами общините?

Бившият вътрешен министър Румен Петков отбеляза, че освен това в актуализацията на бюджета за следващата година отсъстват общините и по-специално сумата от 7 млн. лева, за да се гарантират заплатите на изборните длъжности и разкриването на новите кметства.

Той окачестви като „палава“ идеята за всяка община да има заместник-кмет по сигурността, която би струвала между 300 -350 хил. лв., а идеята да си вдигнат данъците на общините, изказана от премиера Бойко Борисов, за да си решат въпросите като лишена от здрава логика. „В Трън, Якоруда, Гулянци, където безработицата е над 40% и поне ще 100 общини - каква е събираемостта и какво означава да вдигнеш данъците?“, попита Петков.

Ами министерствата „на червено”?

АБВ няма да подкрепи актуализацията на бюджета за 2015 г. в частта, в която се увеличават разходите на ведомствата, допълни Кирил Цочев от АБВ.

Той заяви, че с така предложения бюджет и заложените от правителството параметри се увеличават бюджетният дефицит и държавният дълг. По думите му вместо оставки за министрите, които искат актуализация на бюджетите си, каквато заявка е имало от страна на министър-председателя Бойко Борисов, се вижда актуализация на бюджетите за 2015 г. на 13 министерства.

Ами догодина?

Не сме доволни от бюджета за следващата година в социалната сфера. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин по време на дебата за Бюджет 2016 г. на второ четене в НС.

„Новите политики, които правим в министерството се дължат на реформите, които извършихме през 2015 г., добави той. Всички тези допълнителни приходи с много малки изключения са от генерирани допълнителни ресурси. Ако увеличаваме обхвата на семействата, които ще получават детски помощи и средствата за деца, до трето дете, това ще става със същия бюджет, с който сме работили и през 2015 г.”, уточни Калфин.

В крайна сметка бюджетът на МТСП беше приет.

Приходите на министерството ще са в размер на 60 000 000 лева, разходите - 205 132 000 лева, а трансферите от бюджета - 145 132 000 лева.

Председателят на ПГ на БСП Михаил Миков заяви след гласуването: От БСП лява България не може да подкрепим текст, който казва „не” на разходите за първокласниците, който казва, че правителството не го интересува, че децата на 50% бедни родители си тръгват от училище. А във връзка с твърдението на министър Калфин, че безработицата в България спада, Миков опонира, че безработицата спада по един ясен механизъм - този на Терминал 2".