Президентът започна консултации с парламентарните партии преди да връчи мандата на първата политическа сила. АБВ бяха първи на Дондуков 2, "Атака" не уважиха поканата на държавния глава с аргумента, че не участват в PR акции.

АБВ и президента са обсъждали възможността при следващите президентски избори да има и референдум за изравняване на президентските правомощия с тези на парламента, обяви Ивайло Калфин от АБВ.

„Държавният глава се съгласи с това, че тя трябва да бъде извадена от сегашния контекст – тук не става въпрос за сега действащи политици, а за принципни промени”, посочи бившият евродепутат.

По думите му двете пряко избрани институции – президент и парламент – би трябвало да имат възможност да се контролират една друга и да имат горе-долу еднаква позиция.

„Най-добре е президентът да има инициативата и да се създаде една институция като конвент, която да бъде самостоятелна и спокойно, широко, публично да обсъди конституционните промени. Той прие тази идея и ни каза, че мисли в подобна посока и вече е правил някои консултации”, добави Калфин.

Той обяви, че разпространеният в интернет списък с крупни вложители на КТБ, сред които е президентът Първанов е лъжа.

С поглед към новия кабинет

Росен Плевнелиев заяви, че ще подкрепи правителство на малцинстото, ако то е с конкретна програма. Президентът обясни, че за да е устойчив новия кабинет, трябва да е категорично ясно коя партия коя част от програмата ще подкрепя.

„Имаме нужда от реформи, които са плод на широк консенсус. Същевременно очевидно по някои важни въпроси ще има разногласия - данъчна политика, политика по отношение на държавните финанси, спасяване или оставяне на една банка да фалира. Нека и това да бъде така. В един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход”, посочи президентът.

Калфин отрече да има персонални планове за участие в кабинета и обясни, че партията на Първанов ще подкрепя само конкретни политики, които съответстват на програмата им.

"Всички усилия трябва да се насочат към съставяне на правителство. Едни нови избори ще покажат, че политиците не могат да се справят със задачата, която са им поставили гражданите да ги изпратим на поправителен изпит в средата на зимата е най-безотговорно”, подчерта той.

Споразумение с ГЕРБ – защо не?

„Ако нашите приоритети влязат в споразумение и ГЕРБ видят, че има възможност да бъдат изпълнени, то подписване на споразумение може да се случи.(...) Затова участваме в политиката – за да защитим тези политики. Ако не ги видим, няма как да подкрепяме политика, която е различна от нашите”, добави Калфин.

Той припомни, че за АБВ най-важни са икономическите и социалните въпроси, темите, свързани с Изборния кодекс, със съдебната система, с повече справедливост в държавата по принцип в различните политики.