Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права, а не както досега - 500 000.

Това реши парламентарната правна комисия, която гледа промените в Закона за референдумите на второ четене, предаде БГНЕС.

"Смятаме, че това е съществено намаление на изискването за подписка. Това е намаление с повече от 20%", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Промени бяха приети и в прага за приемане или отхвърляне на предложението предмет на референдума.

"В случаите когато се провежда с други избори този праг се премахна и за критерий се взема конкретната гражданска активност за съответния избор. Ако на едни избори, условно казано, гласуват 3,5 млн., това би следвало да бъде базата, на която да се прецени вотът и по отношение на референдума. Тоест, ако половината от тези гласували на съответния избор подкрепят с "Да" референдума, значи предложението в референдума и отговора на въпроса е положителен", каза Кирилов.

Беше гласуван и размерът на медийните пакети за партии, коалиции и инициативни комитети, които се регистрират в подкрепа или против въпросите на референдума и на алтернативната позиция и нямат право на държавна субсидия - по 40 000 лв.