Незаконната сеч е процъфтяващ бизнес в най-бедния район на страната - Северозападна България. Дърва се изсичат нелегално както за препитание, така и за търговия. Годишно само във Врачанско изчезват близо 6000 кубика. Горските организират хайки, но и бракониерите си имат начини за оцеляване.

Поредният горски участък край Враца е превърнат в гола поляна. Този път са отсечени шест 35-годишни дървета. На лесничеите не им остава друго, освен да зачестят с обиколките.

„Когато минахме оттук преди два дни, тези дървета не бяха отсечени. Сега идваме отново на проверка, защото всеки горски държи в момента от осем до десет села. Докато обиколиш едното, в другото са направили нарушение,” разказа пред bTV горският надзирател Румен Трифонов.

В района има държавна и частна гора, която горските са задължени също да охраняват. Там се намира и резерватът „Врачански карст", за който отговаря Регионалната екоинспекция. Въпреки че нямат охрана, оттам са категорични, че бракониери в резервата не стъпват.

Според властите бракониерите са съседи на гората. „Точно на триста метра оттук живеят двеста роми,” посочи Румен Трифонов. Местен мъж обаче обясни пред bTV, че ромите чистят гората от паднали и изгнили дървета, а горските им пишат актове.

Повечето жители на квартал „Медковец" казват, че са дребни риби в сравнение с големите нарушители, които никой не закача. Един от хванатите с дърва в гората е Ангел, който получил акт за 200 лв. „Няма откъде да ги взема и трябва да крада, за да ги платя,” каза той.

„Той казва - аз няма какво да ям, трябва да отсека гора, за да мога да преживея. Това е най-лошото - ти го хващаш, те го пускат, и остава само актът и омразата между нас,” обобщи горският Румен Трифонов.

Във Врачанско единици са осъдени за незаконна сеч. Докато траят делата, Горското е длъжно да охранява конфискуваните резачки, превозни средства и коне. Част от тях се изземват в полза на държавата. В склада има около 200 каруци и 60 автомобила. Включително линейки.

„Линейката е автомобил, който е закупен и е ползван преди като линейка. Лицата, които са го закупили, напълно умишлено не са заличили знаците и по този начин се чувстват спокойни на пътя, че никой няма да ги спре,” обясни директорът на Държавно горско стопанство във Враца инж. Ивайло Ангелов.

Безогледната сеч върлува масово в Криводол и Бяла Слатина, където действат организирани групи. По думите на помощник-лесничей Калин Костадинов, горски служители са писали по десет акта на едно и също лице в рамките на 5-6 месеца.

За да отърват глобите, нарушителите пращат все по-често в гората децата си, а пред властите измислят цели сюжети. „Тя е отишла за хляб и за мляко и през тва време детето взима каруцата и отива да си играе в гората,” цитира едно от обясненията Румен Трифонов.

Подобен е случаят на улица „Доспат" във Враца. 15-годишен младеж обяснява, че никой няма разрешение да сече, но всички го правят.

Горските във Враца отговарят за 30 000 хектара гора. Освен малкото отговорни за реда, проблем е и това, че масивите са разпокъсани, крайните точки са на над сто километра разстояние една от друга. Проблем са и честите промени в Закона за горите, които вменяват на служителите нови и все повече ангажименти, но не вдигат заплатите и не правят контролът по-ефективен.
„Един ден няма да има какво да дишаме, това е въздухът, филтъра на нашата държава,” каза в заключение Румен Трифонов.