6076 кандидати за народни представители, сред които петима независими, 18 партии и седем коалиции ще се борят за гласовете на българските граждани в следващия месец на предизборна кампания. За някои тя започна още в петък, а други ще поставят началото на агитацията през уикенда.

Оказа се, че заради медийните пакети 16 партии, три коалиции и петима независими кандидати имат право на пари от държавата. Така общата сума, която ще даде данъкоплатецът за кампанията им е 743 242 лева. Те ще отидат за агитация.

Говорителят на избирателната комисия Камелия Нейкова разказа, че по време на кампанията преди евровота най-честите нарушения са били свързани с разпространяване на агитационни материали без задължителния текст, че купуването и продаването на гласове е престъпление. По време на самите избори е имало недопускане на избиратели, отваряне на бюлетини и неоткъсване на номерата им.

Вече като че ли повечето неща около изборите са ясни, но въпреки това все още има казуси, с които ЦИК се сблъсква.

Незачетена преференция

Тодор Грозданов е един от тези избиратели, които на 25 май решили да упражнят правото си на глас на Европейските избори. Гласувал за партия, а после отметнал и преференция.

Учудването му било голямо, когато после в изборния протокол видял, че за тази партия преференциите са… нула.

„Сигнализирах и Районната избирателна комисия и прокуратурата, след което получих постановление за отказ за образуване на наказателно производство, защото не можело да се установи коя е моята бюлетина и дали съм отбелязал преференция”, обясни Грозданов пред bTV.

Така случаят бил на път да потъне, но Грозданов не се отказал и след два прокурорски отказа е стигнал до апелативната прокуратура „Поисках и физическа проверка, да се отвори чувала с бюлетините и да се види дали има преференции и дали са отразени правилно в протокола”, посочи гражданинът.

Физическа проверка още не е разпоредена, но време има - бюлетините се пазят до следващия Европейски вот. „Аз ще приема този сигнал, който вие ми давате, ще го внеса в ЦИК и ще го докладвам на заседание, а вече Комисията ще реши”, обеща говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Ако установи, че има нередности, комисията би могла да го изпрати до компетентните органи. За гражданите възможностите са много по-ограничени - те могат само да опитат да сезират Констутиционния съд чрез оправомощените органи - омбудсман, главен прокурор или група народни представители.

Няма да им стъпя

Дни преди изборите селата Врабча и Проданча изведнъж се оказали без избирателна секция. 20-тината им жители били прехвърлени да гласуват в съседното село Ездемировци.

Недоволни от това, местните хора направили подписка до ЦИК да им върнат секцията.

Хората от Врабча с гордост показват мястото, където обичайно е позиционирана секцията. Сега там има само списък с указания да се гласува в Ездимировци.

„Нема да ходим аз на тия техните представления, и други нема да идат разбира се, това село навремето е било по-големо от Трън”, категоричен беше мъж.

Въпреки възмущението на Врабчани, оказва се че съседното Проданча е още по-малко и почти необитаемо. Постоянно живеят само четирима човека, не функционира дори и спирката на автобуса.

В ЦИК мненията за селото са разделени на две - за и против секцията. „Моето лично мнение е, че трябва да се създадат максимално облекчени условия на гражданите да гласуват и в малките населени места”, коментира Камелия Нейкова.

Върховният съд е дал указания на ЦИК да се произнесе по казуса в максимално кратки срокове.

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация