„Бияч“, „чукар“ и „кълцоняк“ – различни наименования за най-здравото яйце на Великден.

В някои села от Врачанско най-здравото яйце носи названията „клъчак“ или „закълчък“, идващи от клъ̀чник - уредът за счукване на чесън.

Бияч, чукар и кълцоняк: Най-здравото великденско яйце
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Отново в Северозападна България, Пернишко, Шуменско и в населените места по Искърското дефилето се нарича „бияч“. Бияч, освен определение за хора, се ползва и за мъжки животни като бик, овен или козел, които при борба надвивали другите.

„Борек“, „бурач“, „борчак“ и „борец“ се използват в Шуменско, Русенско, Ямболско, Благоевградско и Тетевенско, пишат от платформата „Карта на времето“ на Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца.

В Пазарджишко яйцето се нарича „пехливан“, който е борец-любител.

Бияч, чукар и кълцоняк: Най-здравото великденско яйце
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Във Врачанско се срещат „чукан“, „чукар“, „чукач“, „чуканче“ и „чуканец“, идващо от чукан – или пън, дънер. Чукарът е остра зъбеста скала в планинска местност.

Интересно е използването на „гюреш“ за най-здравото великденско яйце в Ботевградско, което също означава борба, борец.