Заразата с антракс не се предава от човек на човек. Няма опасност за хората, които са във варненския регион, където човек почина от заболяването. Това съобщи в предаването „Тази сутрин” зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Той поясни, че е говорил с експерти, годишно в България има по един-два такива случая, при които не се стига до смърт. Проблемът с последния е, че човекът не е потърсил помощ навреме, решил е, че това ще мине просто така.

Д-р Шарков обясни, че не трябва да се консумира месо от болни животни. Той допълни, че в районите, където са открити огнища на антракс, се прави ваксиниране. В село Млада гвардия обаче такова огнище не е било открито и тепърва ще се установяват причините да се появи там.

По отношение на проекта за модернизация на Спешната помощ

Ваньо Шарков заяви, че вчера са приключили обиколка из страната с още един зам.-министър, провели са срещи с областните управители и кметовете на населените места и са срещнали голямо съдействие от тяхна страна.

Той обясни, че проектът е за 85 млн. евро, а срещите са им били необходими, за да разберат къде ще се правят ремонти и къде ще се изграждат нови филиали.

Целта на концепцията за развитието на спешната помощ е да няма място в страната, до което линейката да стига да повече от 20 минути, допълни зам.-министърът.

"Има места в страната, където филиалите не са ремонтирани с години, където колегите работят в порутени постройки. Това не е мотивация. Там единствено личното ти усещане да призванието да се занимаваш с медицина ги държи. Искаме 2020 година, когато завърши програмата, да няма линейка по-стара от 4 години”, коментира още Ваньо Шарков.

Проверяват сигнали за нелегални лекари по морето

Д-р Ваньо Шарков съобщи, че ще поиска проверка във връзка със сигнала за искани по 90 лв. за преглед на дете на морето. Според него има хора, които работят нелегално.

Откраднат е служебният автомобил на Шарков

Зам.-министърът съобщи, че преди дни е откраднат служебният му автомобил. По думите му става въпрос за "една обикновена Тойота”. Според него това е признак за усещане за безнаказаност в крадците. Той се надява да бъдат взети мерки, за да не се случват такива неща.