Учредяването на партия ДОСТ е провокация и заплаха за националната сигурност. Това обяви в предаването „Тази сутрин” евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО).

Новата партия на изгонения от ДПС Лютви Местан беше учредена вчера в НДК. На събранието присъстваха близо 1000 души, сред тях бяха турският посланик Сюлейман Гьокче, както и представители Партията на справедливостта и развитието в Турция, на Партията на националното движение и на Републиканската народна партия.

Остра реакция в социалните мрежи предизвика изказването на Семир Ялчън от Партията на националистическото движение в Турция. „Където и да се говори турски език, това място за нас е част от нашата родина“, каза Ялчън.

„Това е недопустима намеса в суверенна държава. Смятам, че тези партия е крайното изражение на турската инвазия”, коментира още Джамбазки.

И според проф. Людмил Георгиев може ДОСТ да се разглежда като заплаха. Сега се вижда, че в 26-годишния преход ДПС запази етническия мир и Ахмед Доган е следвал една светска и българска национална политика, коментира професорът, който преди години беше част от ДПС.

Според режисьора Нидал Алгафари изказването на Ялчън е продиктувано от факта, че в Турция има друг манталитет и друг изказ и е израз на това, че държавата защита своите граждани навсякъде по света. Хвала на такива политици, защото нашите не го правят, коментира Алгафари.