Зоран Заев има готово предложение за име на Македония
То обаче все още не се съобщава
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
зоран заев, македония, премиер
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Македония Зоран Заев има готово предложение за име на югозападната ни съседка.

Според думите на министър-председателя страната е готова с географско определение за името. Заев допълни, че ще използва всичко, което може, за да се постигне споразумение по този чувствителен проблем. Той посочи, че трябва да се даде шанс на преговорите с Атина.

Заев отказа повече подробности независимо, че наскоро беше подканен от гръцката страна да каже какво са се договорили с Алексис Ципрас на Световния икономически форум в Давос.

Досега по време на преговорите са обсъждани пет имена – Северна Македония, Горна Македония, Вардарска Македония, Нова Македония и Македония (Скопие).

Над две трети от гърците се обявяват против името "Македония"Те не искат то да присъства в названието на югозападната ни съседка

Междувременно Министерството на външните работи на Гърция приветства решението на правителството за преименуване на летището и международната магистрала в бившата югославска република.

Ципрас и Заев с историческа среща по пътя на Скопие към ЕС и НАТОЛетище "Александър Велики" вече ще се казва "Приятелство"

Двете страни са съгласни летището в Скопие да се нарича международно летище „Скопие”, а магистралата, която свързва македонската столица с гръцката граница – магистрала „Приятелство”.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре