Терористите от „Ислямска държава” разпространиха кадри, в които двамата атентатори от католическата църква в Нормандия, се вричат във вярност на лидера на групировката.

Междувременно полицията установи самоличността и на втория нападател - французин с арабски корени.

Абдел Малик и Адел Кермиш са двамата терористи, които заклаха свещеник в църква в градче в Северна Франция. И двамата са следени от полицията и са в списъците на властите с потенциално опасни лица. Кермиш дори носел специална електронна гривна за следене, но това не го спряло да извърши нападението.

„Той беше най-младият в семейството. Родителите му опитаха всичко, за да го вразумят, опитаха с любов, но не успяха да си върнат момчето. Много е трудно. Може да се случи на всеки”, казва Ани Жеслин - приятелка на семейство Кермиш.

Политиците, медиите и обществеността критикуват управляващите, че не вършат достатъчно за спиране на атаките.

„Предвид трагичните събития трябва да отидем по-далеч от обичайните политически изяви. Присъединяването към оперативния резерв е граждански акт. Готова съм да застана под знамената там, където от мен ще има нужда, защото днес този резерв е мобилизиран поради редица причини”, заяви Марион Марешал – Льо Пен, депутат от „Национален фронт”.

Властите твърдят, че са повишили охраната на общо 3000 религиозни обекта. Особено внимание е обърнато на градчето Лурд, което е сред най-големите католически светилища и привлича милиони поклонници в летните месеци.