Жан-Клод Юнкер: Не ЕС иска да се присъедини към Турция, а обратното
Ако някой вижда фашизъм в Холандия, е изгубил връзка с действителността, коментира пък председателят на Европейския съвет Доналд Туск
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 25
    0
Жан-Клод Юнкер
Снимка: EPA

ЕС няма да се присъединява към Турция, а Турция се стреми към членство в ЕС, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер реакцията на турските власти в спора им с Холандия.

Бях скандализиран от изявленията на Турция по отношение на Холандия, добави той.

„Ако някой вижда фашизъм в Холандия, е изгубил връзка с действителността”, заяви пък председателят на Европейския съвет Доналд Туск по повод думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Холандия е Европа и Европа е Холандия – място на свобода и демокрация. Ротердам е градът на Еразъм, разрушен от нацистите, днес – с кмет от Мароко”, посочи още той.

Реджеп Ердоган нарече и холандците „нацисти и фашисти“Той се разгневи на кралството заради забрана на външния министър на Турция да кацне на територията на страната

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви холандците за „нацисти и фашисти“ и нарече страната им „бананова република”, която не приличала на държава членка на ЕС.

Отношенията между двете страни се обтегнаха рязко, след като заради планирано посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу избухна скандал, достоен за сценарий на сапунен сериал.

Холандските власти изгониха турски министър, в Ротердам обявиха извънредно положениеАнкара се закани да даде силен отговор на неприемливото отношение на холандските власти към турски министри и каза на холандския посланик да не се връща известно време

Холандските власти първо не разрешиха на Чавушоглу да кацне в страната, за да проведе митинг с турските избиратели, а после изгониха турската министърка на семейството и социалните политики Фатма Бетюл Кая Саян.

В отговор Турция замрази дипломатическите си отношения с Холандия. ЕС зае страната на своята членка, а Анкара пък отвърна с заплахи, че може да преосмисли споразумението си със съюза за мигрантите.

Турция: Може да преразгледаме споразумението с ЕС за мигрантитеКоментарът на турския министър по въпросите на ЕС Йомер Челик идва на фона на обтегнатите отношения на страната му с Холандия
Използвани са материали на БТА
  • 25
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре