Водената от САЩ международна коалиция продължава „по план” операциите си в Сирия и Ирак, въпреки свалянето на руски бомбардировач Су-24 от Турция по-рано днес. Това заяви американски военен представител, цитиран от Ройтерс.

„Това е инцидент между руското и турското правителство. Това не е въпрос, свързан с операциите на коалицията”, заяви полковник Стив Уорън.

Във вторник вечерта започна извънредна среща на страните от НАТО. Външният ни министър Даниел Митов подчерта, че не е задействана процедура за защита на териториалната цялост на страна членка, а целта на спешния съвет е събиране на информация около свалянето на руския самолет.

Съединените щати вярват, че руското нахлуване в турското въздушно пространство е продължило само секунди преди Турция да свали руския военен самолет, каза американски представител, пожелал да остане анонимен, пред Ройтерс. Той обаче допълва, че този извод е на базата на предварителни данни и САЩ все още разследват инцидента.

Междувременно е все по-неясна съдбата на пилотите на поразения Су-24. Кадри с безжизненото тяло на летец бяха показани в социалните мрежи, а командир на тюркменски отряд в района на падане на машината обяви, че и двамата руснаци са били разстреляни, докато са висели на коланите на парашутите си.

Турция вярва, че двамата пилоти от сваления самолет са все още живи, и работи за освобождаването им от сирийските бунтовници, каза обаче пред Ройтерс представител на турското правителство.

Отново днес руски вертолет беше унищожен от бунтовници в Латакия.

Британският премиер Дейвид Камерън и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призоваха за запазване на диалога, въпреки сериозния инцидент. Подобен призив отправи и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Първите политически коментари и от Москва, и от Анкара бяха изключително остри. Владимир Путин нарече свалянето на самолета „удар в гърба” и в прав текст заяви, че Турция купува петрол от терористите в Сирия. На свой ред Ахмет Давутоглу подчерта: „Нека светът знае, че всеки, който нарушава нашата граница, ще получи отговор от наша страна. Наше право е да предприемаме мерки”.

От руското министерство на отбраната обявиха, че са връчили на турския военен аташе протестна нота във връзка със свалянето на самолета. „Определяме действията на турските ВВС като неприятелски акт”, обявиха от ведомството.

Държавната туристическа агенция „Рустуризъм” препоръча на гражданите да не пътуват в Турция, предаде РИА Новости.

  • Отвориха черната кутия на сваления руски Су-24 (ВИДЕО)
  • Путин: Нямаме проблеми с турците, а с властта в Анкара
  • Откриха черната кутия на сваления руски военен самолет
  • Ердоган: Анкара ще намери алтернативни на Русия доставчици на петрол и газ
  • Посланик Гьокче: Санкциите на Русия няма да поставят Турция на колене
  • САЩ възпират Турция от военно участие в Сирия
  • НАТО обсъжда отношенията си с Русия на среща в Брюксел
  • Путин повтори: Турция свали самолета ни заради петрола на ИДИЛ
  • И наши превозвачи пострадаха от търговската война на Русия и Турция
  • Русия вече не иска турски плодове и зеленчуци