Задържаният снощи атентатор от Истанбул - Абдулкадир Машарипов,  е признал, че е извършил нападението в клуб „Рейна” в новогодишната нощ. Това съобщи губернатора на Истанбул Васип Шахин, цитиран от международните медии. 

Пръстовите му отпечатъци съвпадат с тези от разследването.

По думите на Шахин терористът е роден в Узбекистан през 1983 г. и е преминал бойно обучение в Афганистан. Смята се също, че е преминал нелегално в Турция в началото на 2016 г.

Турските власти предполагат, че Машарипов е извършил нападението от името на "Ислямска държава". Групировката пое отговорност за кървавото нападение. 

Турските власти разследват и версията за връзки с разузнавателна организация.

Атентаторът бе задържан при полицейска акция късно в понеделник. Машарипов е бил заедно със сина си в апартамент в квартал „Есенюрт”.

По данни на полицията жилището е на джихадист - на резидента на "Ислямска държава" в Истанбул.

Заедно с него са арестувани мъж от Киргизстан и три жени - от Сомалия, Египет и Сенегал. Иззети са 197 хиляди щатски долара, оръжие и два дрона.

Над 2000 полицаи са участвали в спецоперацията. Изгледани са над 7200 часа видеозаписи от охранителни камери.

От няколко дни турските власти са наблюдавали къщата, в която беше заловен терориста, и са проучвали обитателите й. Според турските медии е проследен друг член на "Ислямска държава" от Коня, който пристигнал в Истанбул с намерение да помогне на Машарипов да стигне до Сирия с фалшиви документи.

Снощи спецчастите са атакували пет различни адреса. Задържани са общо 50 души.

Операцията на турската полиция е оценявана като голям успех.