Високите температури стимулират циркулацията на токсичен газ в автомобилите, изпускан от продукти за защита от пожар, установиха американски учени, цитирани от АФП.

Много части от купетата на различни автомобили съдържат забавители на горенето, като органофосфорни съединения. Те се използват и в пълнежа на мебели, в електронни устройства, облекла.

Изследване на екип от университетите Дюк, Бъркли и Торонто, показва, че един от тези продукти - трифосфат (TCIPP), се съдържа във въздуха на 99% от тестваните превозни средства. За него учените са закачили силиконова проба върху огледалото за обратно виждане в автомобили за една седмица, след което са  анализирали веществата, задържали се върху нея, предава БТА.

При нормални условия концентрацията на трифосфат е подобна на тази, която се открива в жилище. Но когато температурата се повиши, както навън, така и вътре в автомобила, концентрацията му рязко се повишава от два до пет пъти. Наличието на трифосфат в пяната на седалките засилва този ефект.

Проблемът е, че според доклад, публикуван през 2023 г. от Министерството на здравеопазването на САЩ, трифосфатът е потенциално канцерогенен.

Трифосфатът вече замества в купетата друг забавител на горенето - TDCIPP, който през 2011 г. е включен в списъка на канцерогенните продукти в Калифорния.

Учените са обезпокоени от дългосрочния ефект на тези продукти върху шофьорите, които прекарват много време в автомобилите си, и върху децата. Те препоръчват да се контролира температурата в тях и да бъдат отваряни прозорците при тръгване.