Знаете ли защо е от такова значение моторното масло? Освен че подобрява разхода на гориво, то оптимизира работата на двигателя и поддържа дългогодишната му работа.

Преди да се заровим в повече детайли за моторните масла, разгледайте ръководството на автомобила си. В него ще намерите ясни насоки относно вискозитета и вида масло, които производителят препоръчва за вашия двигател.

Ако всичко това е ново за вас, не се притеснявайте. Подготвили сме ви кратък материал, в който да се ориентирате във вискозитета и видовете моторни масла.

Вискозитет

Представете си разтопен мед в една чаша и вода в друга. Когато изливате всяко едно от тях, двете течности текат с различна скорост. Това се нарича вискозитет. За двигателните масла вискозитетът определя скоростта на протичане и е нужен, за да защити двигателя. По-голямото число представлява по-висок вискозитет, което означава, че маслото е по-устойчиво на течливост.

Ако се спрете на масло, което не е особено течливо, двигателят ви ще има допълнително съпротивление. Това означава, че ще му е необходима повече енергия (т.е. гориво), за да може да преодолее това съпротивление и да достигне до всички части на двигателя.

По-новите двигатели обикновено изискват "по-леко" моторно масло. Така че това прави масла с вискозитет 0w40 перфектни.

Видове моторни масла

Да, има повече от един вид. Отново разлистете ръководството на автомобил ви за насоки. През това време ние ще ви запознаем с основните разлики между минерално, синтетично и полусинтетично масло.

Минерално масло

То има относително ниска устойчивост на топлина и окисление. Издържа средно 5000 км. Това означава, че трябва да сменяте маслото на двигателя си по-често – което е допълнителен разход и отнема от времето ви.

Но ако вашият двигател е по-стар и винаги е използвал минерално масло, можете да продължите с неговата употреба.

Синтетично масло

Синтетичното масло притежава висока устойчивост на окисление и топлина. Може да издържи повече от 10 000 км между смените. Интервалът за смяна е по-дълъг и не е необходимо да посещавате сервиз толкова често.

Тъй като е по-хлъзгаво, синтетичното масло има по-добри антифрикционни свойства от минералното. То осигурява по-добра отзивчивост на двигателя и горивна ефективност, а също така помага и за удължаване на живота на двигателя. Особено полезно качество, ако шофирате в града и често попадате в задръствания.

Ако имате по-нов автомобил, който винаги е работил на синтетично масло, продължете да използвате такова. Така двигателят ще бъде като нов за по-дълго време.

Полусинтетично масло

Полусинтетичното масло представлява минерално масло, в чийто състав има добавки, характерни за синтетичното. То издържа между 10 000 и 12 000 км, като това зависи изцяло от състоянието на двигателя.

Както синтетичното, полусинтетичното масло също работи перфектно при по-новите автомобили.

Кой е правилният избор?

Когато става въпрос за разумен избор на моторно масло, съветът ни е да се обърнете към специалист. Освен ръководството към автомобила и тази статия, не изключвайте помощ от човек, който има достатъчно опит с автомобилите и техните нужди.

Такъв можете да откриете в доверен автосервиз или магазин за авточасти, от който направо да закупите препоръчаното масло. Не забравяйте, че за оптималната работа на вашия двигател и горивната му ефективност, маслото трябва да бъде в подходящ вискозитет и да отговаря на определени стандарти.