Войниците напуснаха улиците на столицата на Зимбабве
Бившият финансов министър остава под стража
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Зимбабве
Снимка: Reuters

Войниците и бронетранспортьорите, които бяха разположени край правителствените сгради и министерствата в зимбабвийската столица Хараре, се върнаха в казармите.

Животът в града се връща към обичайния си ход след оставката на Робърт Мугабе и встъпването в длъжност на новия президент, предаде кореспондент на ТАСС, цитиран от БТА.

Обстановката по улиците е спокойна, магазините, пазарите и ресторантите работят, вече нищо не възпрепятства уличното движение. Обсъждането на политическата ситуация се премеси в печата и социалните мрежи.

Особено коментирана е речта на новия президент Емерсън Мнангагва, в която той обеща да осигури икономическо възстановяване на страната и равни възможности за всички нейни граждани.

Робърт Мугабе и съпругата му могат да останат в Зимбабве и да получат имунитетПреди дни той напусна президентския пост след безкръвен военен преврат

В центъра на вниманието е и въпросът за евентуално съдебно преследване срещу задържаните от военните членове на правителството и на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ), както и разпределянето на постовете в новото правителство.

Съдът остави под стража до понеделник бившия министър на финансите и икономическото развитие Игнейшъс Чомбо, на когото са повдигнати обвинения в корупция.

В понеделник съдът ще обсъди възможността да го освободи под гаранция. Министърът е обвинен в разхищаване на средства, възлизащи на общо 3,6 милиона долара.

Изгоненият от Робърт Мугабе вицепрезидент заема поста муЕмерсън Мнангагвa ще отслужи остатъка от мандата на Мугабе до следващите общи избори, които трябва да се състоят не по-късно от септември 2018 г.

Под стража остава също водачът на младежкото крило на ЗАНУ-ПФ Кудзи Чипангу. Чомбо и Чипангу бяха част от група, оформила се около съпругата на бившия президент Мугабе - Грейс, наречена Г40 (Generation 40) и представляваща по-младото поколение в партията.

Редица нейни членове бяха задържани от военните и полицията по обвинения в злоупотреби по време на събитията преди оставката на Мугабе на 21 ноември.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре