14 юли – националният празник на Франция. Парадът на „Шанз Елизе” е приключил без инциденти. Фойерверки озаряват нощното небе в големите градове на страната. В Ница, столицата на френската ривиера, хората се разотиват по домовете си след традиционното светлинно шоу.

Тогава започва ужасът.

С висока скорост бял камион се вряза в множеството на бул. „Променад дез англе”  („Английската алея” ). Около два километра – това е разстоянието, през което шофьорът кара през множеството.

Загиналите при нападението са над 80 души, около 50 са тежко ранениСред жертвите има много деца останали навън до късно, за да гледат зарята. Има и чужденци.

Гражданин от тълпата в Ница е помогнал атентаторът да бъде спрян, като героично се е хвърлил върху кабината на машината и е позволил на полицията да неутрализира атентатора.

Нападателят е 31-годишеният Мохамед Булел от тунизийски произход, известен на полицията за хулиганство. Съседите му го описват като депресивен, но спокоен младеж, популярен сред жените.

Мъжът по-рано излъгал органите на реда, че кара сладолед в камиона, за да го пуснат да мине.

Във Франция беше обявен 3-дневен национален траур, а светът изрази съпричастността си с трагедията в Ница в социалните мрежи.

Рано сутринта френският президент Франсоа Оланд определи атаката като терористичен акт, и съобщи, че извънредното положение в страната ще бъде продължено с още три месеца.

То беше въведено след на ноемврийските атаки в Париж и трябваше да бъде в сила до 26 юли. Ден преди атаката в Ница Оланд обяви, че тази мярка не може да продължава вечно и няма да бъде удължавана.

Няколко часа по-късно ситуацията се промени, а държавният глава дори съобщи, че резервисти от армията ще помагат на жандармерията и полицията, за да се гарантира сигурността в страната. 

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов пристигна спешно в Ница и проведе съвещание с местните власти за ситуацията в града.

„Нивото на бдителност остава много високо, защото ние сме във война с терористите, които искат да ни уязвят на всяка цена и колкото е възможно по-брутално”, коментира той.

В Париж имаше и извънредно заседание на кабинета, председателствано от президента. Задействан беше и междуправителственият кризисен център.

Френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан заяви, че Франция е първа мишена на терористите от ИДИЛ. По думите му атентатът в Ница е много тежък момент за страната.

От началото на 2015 г. насам Франция на няколко пъти стана мишена на ислямистки терористични удари. Атентатите отнеха живота на стотици хора.

Българи на мястото на трагедията

В района на Ница живеят около 10 хил. българи. Един от тях е бил леко ранен при атаката. Десетки други са се разминали на косъм.

Българите, живеещи на мястото, се организираха в социалните мрежи, за да се преброят.

Посланикът ни в Париж Ангел Чолаков даде телефон, на който всеки, разтревожен за близките си в страната, може да получи информация: 0033/1-45-51-85-90.

Смятате ли, че атентатът в Ница можеше да бъде предотвратен?

  • Жертвите на атентата в Ница вече са 85
  • Подаряват нов мотор на мъжа, опитал се да спре камиона в Ница
  • Подкрепата за френския президент се повишава въпреки атентата в Ница
  • Петима с обвинения за съучастие към нападението с камион в Ница
  • Нападателят от Ница е имал най-малко петима съучастници
  • Удължават извънредното положение във Франция с 6 месеца
  • Близо половината жертви от атентата в Ница са чужденци
  • Десислава Минчева: Във Франция има данни за 12 000 души с връзки с терористи
  • Почит за жертвите в Ница и освирквания за френския премиер (ВИДЕО)
  • Не е потвърдена връзка между атентатора от Ница и „Ислямска държава”